Τι ζητούν οι ξένοι για να «αγοράσουν» και πάλι Ελλάδα

Τι ζητούν οι ξένοι για να «αγοράσουν» και πάλι Ελλάδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένουν να απουσιάζουν από την Ελλάδα οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που θα μπορούσαν με τοποθετήσεις τους να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην αγορά. «Οι μεγάλοι ξένοι που θα μπορούσαν να αγοράσουν Ελλάδα έχουν ήδη χάσει πολλά λεφτά σε τράπεζες και όχι μόνον τα τελευταία λίγα χρόνια, για να επανέλθουν εκ νέου σε αυτή τη φάση», σημειώνουν στην «Κ» διαχειριστές κεφαλαίων από το Λονδίνο.

Οπως εξηγούσε πρόσφατα στην «Κ» ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, Managing Director της Bank of America Merrill Lynch Global Research, «αυτό που οι επενδυτές ζητούν από την Ελλάδα είναι πολύ απλό: υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, έγκαιρη επίτευξη των στόχων του προγράμματος και άρση της πολιτικής αστάθειας». Αλλιώς, όσο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παραμένει προβληματική και υφίσταται η ανησυχία πως οι εκλογές παραμονεύουν στη γωνία, οι μόνοι επενδυτές που θα ασχολούνται με την Ελλάδα θα είναι βραχυπρόθεσμοι κερδοσκόποι.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως οι εκθέσεις των οίκων για την Ελλάδα, τελευταία, έχουν πυκνώσει. Επιφυλακτικές κατά βάση, αλλά όχι αρνητικές, εάν εξαιρέσει βέβαια κανείς τους αστερίσκους για το προσφυγικό. «Η οικονομία ανακάμπτει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περιμέναμε», σημείωνε στις αρχές της εβδομάδας η Morgan Stanley. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο 2016. Ετσι καταλήγει σε μηδενική ανάπτυξη για φέτος και 2% για το 2017.

Η Fitch προ ολίγων ημερών αποφάσισε να διατηρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σταθερή στο CCC, επισημαίνοντας ότι η ύφεση έχει υπάρξει ρηχή και τα capital controls είχαν ηπιότερες επιπτώσεις από ό,τι αναμενόταν. «Μία με αναμενόμενη συνέπεια των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ήταν ότι ενθάρρυναν τη μεταφορά δραστηριοτήτων από την ανεπίσημη στην επίσημη οικονομία, κάτι που στήριξε το ΑΕΠ, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί φέτος», σημειώνει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,9% φέτος.

«Η Ελλάδα άντεξε τα σοκ αρκετά καλά το 2015», εκτιμά η UBS που αποδίδει την ανθεκτικότητα της οικονομίας στην εκροή καταθέσεων που προηγήθηκε των capital controls, στην ανάπτυξη των τουριστικών εσόδων και στο γεγονός ότι η δημοσιονομική πολιτική ήταν κατα βάση επεκτατική το 2015. Ομως η λιτότητα κατά τον οίκο ξεκινά από το 2016 και αναμένεται έτσι συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,9% φέτος και ανάπτυξη 1,5% το 2017. Σημείο καμπής είναι για τη UBS, όπως και για όλους τους ξένους, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους, την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή