Συμφωνία για τα μέτρα 5,4 δισ. πριν το Eurogroup επιδιώκει η κυβέρνηση

Συμφωνία για τα μέτρα 5,4 δισ. πριν το Eurogroup επιδιώκει η κυβέρνηση

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια να οριστικοποιηθούν και να συμφωνηθούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου καταβάλλει η κυβέρνηση, ώστε να έχει φέρει εις πέρας το κομμάτι που της αναλογεί και να μην κολλήσει η αξιολόγηση εξαιτίας της ελληνικής πλευράς. Επί του θέματος αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group την Παρασκευή. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, η κατάσταση δείχνει να είναι αρκετά δύσκολη ως προς την επίτευξη συμφωνίας εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που υπάρχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίζει να θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 ανέρχεται στο 4,5% του ΑΕΠ και ότι δεν επαρκούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ που καλείται να προσδιορίσει η Αθήνα. Το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Eurogroup η διαφορά του 1,5% του ΑΕΠ να καλυφθεί από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής να είναι αβέβαιο προς το παρόν.

Χθες βρέθηκε στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Σε ένα ταξίδι-αστραπή, ο κ. Κοστέλο μίλησε χθες το πρωί στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζει την εφαρμογή των μνημονίων, μαζί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη. Ο κ. Κοστέλο φέρεται να έκανε λόγο για «σοβαρές ενδείξεις ότι όλα μπορούν να κλείσουν πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Και τότε θα γίνει και το reprofiling (σ.σ. αναμόρφωση ή αλλαγή των όρων αποπληρωμής) του χρέους», και πρόσθεσε πως «τα δυο αυτά θα βοηθήσουν να ανακάμψει η οικονομία». Επίσης, ο κ. Κοστέλο ενημέρωσε και τους πρέσβεις της Ε.Ε. χθες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ αναμένεται να επιστρέψει το Σάββατο, μαζί με τους άλλους επικεφαλής των θεσμών, για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση από Δευτέρα.

Πάντως, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε χθες ότι «συναντήσαμε τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο οποίος, αφού μας παρουσίασε επί ένα δίωρο αναλυτικά τις εν εξελίξει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, μας έδωσε και ένα αισιόδοξο μήνυμα, μια αισιόδοξη εκτίμηση, πως κατά τη γνώμη του, με βάση τα δεδομένα, είναι απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του μήνα. Οτι οι διαφορές που απομένουν ανάμεσα στους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως γεφυρώσιμες», είπε, για να συμπληρώσει πως «και το ΔΝΤ θέλει συμφωνία και έχει πάψει να ζητεί πράγματα πέραν αυτών που προβλέπονται από τη συμφωνία του καλοκαιριού».

Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης και επισήμανε ότι για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα είναι σημαντικό να δοθεί το πολιτικό σήμα από τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα. «Ετσι», σημείωσε, «θα έχουμε λύσεις και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο». Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως μία έγκαιρη συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό υπηρετεί τους βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης, ενώ η αναδιοργάνωση των δημοσίων δαπανών, σε βάθος δύο ετών, αποτελεί γενικότερο κυβερνητικό στόχο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει το πακέτο μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην επίτευξη της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά, και μάλιστα εμφανίζεται έτοιμη να νομοθετήσει άμεσα τα νέα μέτρα. Αλλά για να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας δεν αρκεί η συμφωνία σε αυτά τα μέτρα. Θα πρέπει να επέλθει συμφωνία τουλάχιστον για την πώληση των «κόκκινων» δανείων και τη δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι», με αρμόδιους παράγοντες και από τα δύο στρατόπεδα να φοβούνται ότι μπορεί να μην κλείσει έως τις 22 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή