Ενδιαφέρον από 6 εταιρείες για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB

Ενδιαφέρον από 6 εταιρείες για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλά νέα για την προώθηση του διασυνδετηρίου αγωγού Eλλάδας – Βουλγαρίας IGB αλλά και του εξαρτώμενου από αυτόν σχεδίου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε χθες η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τ. Πέτκοβα.

Μία ημέρα πριν από την ολοκλήρωση του market test του έργου, που πραγματοποιείται από την εταιρεία ICCB, στην οποία συμμετέχουν η Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ) και η Ποσειδών, με μετόχους την ελληνική ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε στο Mediapool ότι έξι εταιρείες έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση δυναμικότητας στον αγωγό για ποσότητες που ξεπερνούν ακόμη και τη δυναμικότητα με την οποία θα ξεκινήσει η κατασκευή του. Πρόκειται για την Bulgargaz, τη ΔΕΠΑ, την Edison, την αζέρικη Socar, την αμερικανική Νοble και την ελληνική Castrade (όμιλος Κοπελούζου). Η συμμετοχή τόσο της αμερικανικής Noble όσο και της Socar δείχνει το ενδιαφέρον Αζέρων και Αμερικανών για τη μεταφορά αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2, μέσω του Τap, στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς και του αμερικανικού LNG, μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης, έργο που φαίνεται να μπαίνει πλέον σε πιο ρεαλιστική βάση. Ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε., καθώς και στα έργα προς χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Η αλληλεξάρτηση της υλοποίησης των δύο έργων φαίνεται και από τη συμμετοχή της Castrade, που αποτελεί τον βασικό εταίρο του τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης στο market test του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, αλλά και από το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας να πάρει μέρος στο έργο της Αλεξανδρούπολης.

«Επιθυμούμε διακαώς να πάρουμε μέρος και να συσταθεί μια ομάδα εργασίας, η οποία μέσα σε έναν μήνα θα πρέπει να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους του σχεδίου και τι ποσοστό μπορεί να πάρει η χώρα μας», δήλωσε η κ. Πέτκοβα. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για εμάς, διότι έχει άμεση σχέση με την ελληνική διασύνδεση. Τα δύο έργα υποστηρίζονται αμοιβαία, και η συμμετοχή μας σε αυτό το τερματικό θα επιτρέψει την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών μας σε φυσικό αέριο», συμπλήρωσε η ίδια.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του market test για τον IGB, η κ. Πέτκοβα τόνισε ότι δόθηκε παράταση έως τις 8 Απριλίου, προκειμένου να προλάβει να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα ένας από τους έξι υποψηφίους που εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή. Η ίδια πρόσθεσε ότι σήμερα (σ.σ. χθες) υποβάλλονται αιτήσεις για να κλείσουν 4 δισ. κ.μ., και ανακοίνωσε ότι η δεύτερη φάση της διαδικασίας προβλέπει επικύρωση των προσφορών, με τη δυνατότητα προσαρμογών και υποβολή δεσμευτικών προσφορών μετά τις 15 Απριλίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η κατασκευή θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2016. Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του αγωγού, του οποίου το βουλγαρικό τμήμα θα είναι 15 χιλιόμετρα και το ελληνικό 31 χιλιόμετρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή