Πτώση 11,4% στις οδικές αφίξεις το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

Πτώση 11,4% στις οδικές αφίξεις το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πτώση των οδικών αφίξεων «ψαλιδίζει» τα κέρδη που εμφάνισε ο ελληνικός τουρισμός για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου από την αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο μηνιαίο στατιστικό δελτίο του Iνστιτούτου του ΣΕΤΕ, για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι οδικές αφίξεις παρουσίασαν πτώση κατά 11,4%. Το ίδιο διάστημα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 10%. Οπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, τυχόν επανάληψη του φαινομένου των κλειστών δρόμων από τις κινητοποιήσεις των αγροτών ή το κλείσιμό τους, όπως πιο πρόσφατα, και από μετανάστες θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τόσο για τους εισερχόμενους τουρίστες με οδικά μέσα όσο και σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Πιερία, το Πήλιο ή η ανατολική Πελοπόννησος, που δεν εξυπηρετούνται από τοπικά αεροδρόμια ή και που απευθύνονται στον εγχώριο τουρισμό. Σημειώνεται ότι ο οδικός τουρισμός καλύπτει το 35% του συνόλου των διεθνών αφίξεων στη χώρα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η Ελλάδα παραμένει επιθυμητός και ασφαλής προορισμός, αν και η εικόνα της έχει πληγεί από τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Αναφορικά με τις κρατήσεις, ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι η ροή είχε αρχίσει να επανέρχεται μέχρι τα τρομοκρατικά χτυπήματα των Βρυξελλών, και τα μηνύματα ήταν ιδιαίτερα θετικά για την Ελλάδα, με τις βασικές αγορές να κινούνται ανοδικά ή με αναστροφή της τάσης από πτωτική σε αυξητική. Ομως μετά τα χτυπήματα παρατηρείται πάγωμα κρατήσεων σε διεθνές επίπεδο σε όλες τις αγορές.

Εν τω μεταξύ, ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα και τουρισμός» πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet στην Αθήνα. O αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο τουρισμός με την κατάλληλη στήριξη έχει τη δυνατότητα να γίνει ο καταλύτης που θα ωθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Επίσης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για τα νέα βάρη που επιδιώκει να προσθέσει στις παραγωγικές τάξεις και τάχθηκε υπέρ της σταθερότητας στη φορολογία. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι ελάχιστες σοβαρές, μακροπρόθεσμες επενδύσεις μπορούν να γίνουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σκηνικό. Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, υπογραμμίζοντας ότι οι πελάτες πλέον μένουν λιγότερο και μεσοσταθμικά ξοδεύουν λιγότερα. Για το ΕΣΠΑ ανέφερε ότι θα βοηθήσει λίγες μικρές επιχειρήσεις, καθώς το όριο των 150.000 ευρώ ανά επένδυση και τα περιορισμένα κονδύλια, περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεν επιτρέπουν σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές. Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό, υπογράμμισε ότι έχει πολύ λίγα διαθέσιμα κεφάλαια. Επιπλέον, ο κ. Τσακίρης άσκησε κριτική για την καθυστέρηση λήψης μέτρων στο μέτωπο των μη αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή