Ερχεται νέα περικοπή φοροαπαλλαγών και φορολογικά μέτρα 3,6 δισ. στην τριετία

Ερχεται νέα περικοπή φοροαπαλλαγών και φορολογικά μέτρα 3,6 δισ. στην τριετία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προκρούστεια κλίνη της διαπραγμάτευσης μπαίνουν και οι λιγοστές φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα. Εκτός από την αύξηση της φορολογίας στο εισόδημα και την εισφορά αλληλεγγύης, σχεδιάζεται η δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι σήμερα έχουν απομείνει 117 φοροαπαλλαγές στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και 87 στη φορολογία ακινήτων. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, επανεξετάζονται και αρκετές από αυτές θα περιοριστούν ή θα καταργηθούν.

Τριετία – «φωτιά»

Συνολικά την τριετία 2016-2018 θα ληφθούν νέα μέτρα στη φορολογία που θα προσεγγίσουν τα 3,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, το 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθει από την άμεση φορολογία και τα υπόλοιπα από την έμμεση, δηλαδή από τους φόρους κατανάλωσης και τα τέλη. Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ανέφερε ότι ορισμένα από τα μέτρα που θα νομοθετηθούν ενδεχομένως να μην εφαρμοσθούν υπό την προϋπόθεση ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες θα βελτιωθούν. Ωστόσο, τα περισσότερα είναι άμεσης εφαρμογής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τις συστάσεις του ΔΝΤ στη φορολογία και να προτείνει τη μείωση των επιβαρύνσεων για τους έχοντες εισοδήματα από 25.000 ευρώ μέχρι περίπου 55.000 ευρώ και την αύξηση της φορολογίας στα μικρότερα εισοδήματα. Σε κάθε περίπτωση, η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Ειδικότερα, οι αλλαγές στη φορολογία που σχεδιάζονται αφορούν:

• Νέα ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες. Θέσπιση πέντε φορολογικών συντελεστών, με τον χαμηλότερο να διαμορφώνεται στο 22%. Με τις προωθούμενες αλλαγές προκύπτει μικρή αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ και μείωση ή διατήρηση των υφιστάμενων φόρων στα εισοδήματα από 25.000 έως 55.000 ευρώ.

• Μείωση έμμεσου αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς – συνταξιούχους στις 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα.

• Νέα κλίμακα υπολογισμού εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

• Αύξηση φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα. Εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών να εκτοξευτεί έως και 36%. Οι έχοντες εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια ανέρχονται σε 1,6 εκατ., από 1,7 που είναι συνολικά οι φορολογούμενοι που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Αυξάνεται ο συντελεστής 33% που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ στο 35%. Δημιουργείται νέος συντελεστής 45% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 100.001 ευρώ.

• Ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων από μπλοκάκι. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισοδήματα από δύο πηγές θα υπερφορολογηθούν.

• Αύξηση του φετινού ΕΝΦΙΑ με παρεμβάσεις στους συντελεστές και το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ που ισχύει για τον συμπληρωματικό φόρο.

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών φυσικών προσώπων. Στα 293 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, διατροφή μεταξύ συζύγων, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, ειδική φορολόγηση ναυτικών, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).

• Νέα αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών και καθιέρωση ενός νέου φόρου ακινήτων από το 2017.

• Αύξηση ΕΦΚ στη βενζίνη, καθώς και στο φυσικό αέριο και υγραέριο κίνησης.

• Αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας.

• Αύξηση φορολογίας των μερισμάτων από 10% σε 15%.

• Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και στις συνδέσεις Διαδικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή