Πάσχα Ελλήνων προσδοκούν οι ξενοδόχοι

Πάσχα Ελλήνων προσδοκούν οι ξενοδόχοι

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη διαθεσιμότητα δωματίων εξακολουθεί να υπάρχει στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας για την πασχαλινή περίοδο, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να «επενδύουν» στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτή τη στιγμή ανοδικά κινείται μόνο η αγορά των οργανωμένων τουριστικών πακέτων. Αντιθέτως, οι απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία, ανάλογα με τον προορισμό, παρουσιάζουν μεικτές τάσεις.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων και ξενοδόχων ότι η τουριστική κίνηση την πασχαλινή περίοδο, στο τέλος, μπορεί να κινηθεί ανοδικά.

Για το κοινό, πάντως, είναι θετικό το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα πέφτει πιο αργά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Κι αυτό, γιατί θα έχουν ανοίξει περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Η μεγάλη διαθεσιμότητα δωματίων και η περιορισμένη ως συνήθως αυτή την εποχή εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση δημιουργούν συνθήκες μεγαλύτερου ανταγωνισμού και άρα καλύτερων τιμών, προσφορών και εκπτώσεων.

Βεβαίως, τις αποφάσεις των ταξιδιωτών της τελευταίας στιγμής θα καθορίσουν, σε σημαντικό βαθμό, οι καιρικές συνθήκες. Ετσι, η πρόγνωση του καιρού θα δείξει αν ευνοηθούν οι προορισμοί στο βουνό ή στη θάλασσα. Και βέβαια, το σίγουρο είναι ότι την ταξιδιωτική κίνηση θα ευνοήσει η απόφαση μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς –που συμπίπτει με την ημέρα του Πάσχα– για τις 3 Μαΐου.

Οργανωμένα ταξίδια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Λύσανδρο Τσιλίδη, οι πωλήσεις των οργανωμένων ταξιδιωτικών πακέτων σε βασικούς προορισμούς της χώρας για την πασχαλινή περίοδο εμφανίζουν αύξηση από 7% έως και 12%. Αντίστοιχα, θετικές τάσεις στην αγορά των οργανωμένων πακέτων, με κυρίαρχο στοιχείο τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, είχαμε και στο πρόσφατο τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Οι κρατήσεις για την πασχαλινή περίοδο κινούνται ανοδικά τόσο προς ορεινούς όσο και προς νησιωτικούς προορισμούς.

Ο κ. Τσιλίδης επισημαίνει ότι οι τιμές έχουν προσαρμοστεί από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και από τους ξενοδόχους στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας. Σε ελληνικούς προορισμούς οι κρατήσεις γίνονται για 4 ή για 5 ημέρες. Τα πακέτα ποικίλλουν, ενώ μεγάλη είναι η προσφορά των all inclusive, κυρίως από υψηλών κατηγοριών μονάδες που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν όλο και περισσότερο οι Ελληνες, προκειμένου να ελέγξουν το κόστος των διακοπών τους. Προσφορές υπάρχουν και για οικογένειες με παροχές δωρεάν διαμονής ενός ή ακόμη και δύο παιδιών. Επιπλέον, παρέχονται διευκολύνσεις πληρωμών με άτοκες δόσεις.

Για το εξωτερικό

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διαπιστώνει κινητικότητα και σε ό,τι αφορά την αγορά πακέτων για προορισμούς του εξωτερικού. Βέβαια και στη χώρα μας οι επιλογές των ταξιδιωτών που θα βγουν εκτός συνόρων έχουν επηρεαστεί από το αρνητικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ωστόσο σημαντική ζήτηση παρατηρείται για την Ιταλία και για άλλους κλασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς που δεν έχουν επηρεαστεί από το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Σταθερή παραμένει επίσης η ζήτηση και για πιο μακρινούς προορισμούς, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, που διατηρεί πιστή πελατεία από τη χώρα μας.

Την αισιοδοξία του ότι οι προορισμοί του Ιονίου θα είναι κερδισμένοι κατά τη φετινή πασχαλινή περίοδο εκφράζει ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Γαλιατσάτος. Ειδικότερα, για την Κέρκυρα, τον πλέον παραδοσιακό προορισμό των Ελλήνων για την πασχαλινή περίοδο, προεξοφλεί ότι θα κινηθούν έντονα ανοδικά οι κρατήσεις τόσο από τον εγχώριο όσο και από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Από την ελληνική αγορά προβλέπει ότι θα κυριαρχήσει η τάση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής, με ευκαιρίες προσφορών που θα αναζητηθούν είτε απευθείας από τα ξενοδοχεία είτε μέσω εξειδικευμένων διαδικτυακών τόπων και γραφείων. Ο κ. Γαλιατσάτος επισημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα ξενοδοχεία ανοιχτά σε σχέση με άλλες χρονιές και με καλύτερες τιμές, λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας δωματίων.

Επίσης, με αφορμή το Πάσχα έχουν γίνει κρατήσεις μέσω οργανωμένων πακέτων διακοπών από Ιταλούς τουρίστες για την περίοδο από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου.

Θετικό στοιχείο για την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης φέτος στα νησιά του Ιονίου χαρακτηρίζει το γεγονός της αύξησης των πτήσεων και των συνδέσεων από εταιρείες χαμηλού κόστους.

Μεγάλη διαθεσιμότητα δωματίων, προσφορές και εκπτώσεις

Θετικά αναμένουν ότι θα κινηθεί η τουριστική κίνηση την πασχαλινή περίοδο εκπρόσωποι ξενοδόχων σε δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων.

Σαντορίνη. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Μανώλης Καραμολέγκος, αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού των καταλυμάτων στο νησί είναι διαθέσιμο στους τουρίστες για κρατήσεις την πασχαλινή περίοδο. Τονίζει δε ότι πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που δέχονται να κάνουν καλύτερες τιμές στους Ελληνες, ακόμα και όταν η πρώτη επαφή για κράτηση γίνεται τηλεφωνικά. Σε ό,τι αφορά το τριήμερο του Ρωμαιοκαθολικού Πάσχα, επισημαίνει ότι κινήθηκε ικανοποιητικά από το εξωτερικό, ενώ γενικότερα για το σύνολο της σεζόν υπογραμμίζει ότι παρατηρείται αύξηση των κρατήσεων κατά περίπου 25% μέσω οργανωμένων πακέτων και ελαφρά πτώση των μεμονωμένων κρατήσεων. Να σημειωθεί ότι η Σαντορίνη, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο, διατήρησε ανοιχτά τη χειμερινή περίοδο περί τα 100 καταλύματα, προσελκύοντας τουρίστες από παραδοσιακές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία, αλλά και από ανερχόμενες όπως η Κίνα, η Κορέα και η Ινδία.

Μύκονος. Οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες στη Χώρα της Μυκόνου θα είναι ανοιχτές για την πασχαλινή περίοδο, ενώ αρκετές θα λειτουργήσουν και στο υπόλοιπο νησί, αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του προορισμού, Ανδρέας Φιορεντίνος. Μέχρι στιγμής η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων έχει φθάσει σε ποσοστό 60%.

Νάξος. Προσφορές για τους Ελληνες τουρίστες την περίοδο του Πάσχα κάνουν οι ξενοδόχοι της Νάξου προκειμένου να τονώσουν τη ζήτηση, επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νησιού, Γιάννης Μαργαρίτης. Πάντως, για όσους έχουν αποφασίσει να κάνουν διακοπές στη Νάξο για το Πάσχα, θα πρέπει να σπεύσουν σε κράτηση των ακτοπλοϊκών τους εισιτηρίων. Και αυτό, λόγω της μεγάλης προσέλευσης ντόπιων, οι οποίοι κάνουν νωρίς τις κρατήσεις τους στο πλοίο με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να μην υπάρχει διαθεσιμότητα εισιτηρίων.

Αράχωβα. Σε αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά την πασχαλινή περίοδο ευελπιστούν και οι ξενοδόχοι σε προορισμούς με οδική πρόσβαση. Ο δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχωβας, Γιάννης Γεωργακός, εκτιμά ότι με τις καλές τιμές τις οποίες ήδη προσφέρουν τα καταλύματα μπορεί –αν ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες– να ενισχυθεί η ταξιδιωτική κίνηση στην περιοχή.

Πήλιο. Ανοδικά κινούνται οι κρατήσεις στο Πήλιο, καθώς καταγράφεται ζήτηση από την Ελλάδα και από ξένες αγορές, όπως η Βουλγαρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης, Γιώργο Ζαφείρη.

Λακωνία. Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά στη Λακωνία, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του προορισμού, Δημήτρης Πολλάλης, σημειώνοντας ότι πρόσθετο πλεονέκτημα για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών στην περιοχή είναι το γεγονός ότι πολλές μονάδες έχουν διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές τους την τελευταία 5ετία.

Χαλκιδική

Το 50% των μονάδων από το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της Χαλκιδικής θα είναι ανοιχτό για την περίοδο του Πάσχα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων του προορισμού, Γρηγόρη Τάσιο. Μέχρι στιγμής καταγράφεται κινητικότητα, με κρατήσεις κυρίως από τουρίστες βαλκανικών χωρών, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα ενίσχυση των κρατήσεων και από την εγχώρια αγορά. Η μέση πληρότητα κινείται σε ποσοστό περίπου 65%.

Χανιά

Ελκυστικά πακέτα διακοπών έχουν διαμορφώσει για τους Ελληνες την πασχαλινή περίοδο οι ξενοδόχοι των Χανίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων του προορισμού, Μανώλη Γιαννούλη. Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά στον προορισμό λόγω της κίνησης των τουριστών που αναμένεται και από το εξωτερικό. Πάντως και εδώ αναμένεται να επικρατήσουν οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής.

Ερμιονίδα

Στα ίδια, περίπου, επίπεδα με πέρυσι κινούνται μέχρι στιγμής οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία των περιοχών της Ερμιονίδας και του Πορτοχελίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων του προορισμού, Στέφανο Στεφάνου. Η εκτίμησή του, όμως, είναι ότι τελικά οι πληρότητες των μονάδων θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα καθώς η οδική πρόσβαση στον προορισμό ευνοεί τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή