Μετά την αξιολόγηση η συνεδρίαση για τα εργασιακά

Μετά την αξιολόγηση η συνεδρίαση για τα εργασιακά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 22 Απριλίου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η νεοσυσταθείσα 8μελής Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει ένα ακόμη «καυτό» μέτωπο με τους δανειστές πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Η μετάθεση της πρώτης συνεδρίασης που είχε οριστεί για τις 6 Απριλίου οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προσωπικό κώλυμα του Ολλανδού επικεφαλής της, Jan Ban Ours, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ. Η καθυστέρηση, πάντως, στην έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης μιας σειράς δύσκολων θεμάτων φαίνεται πως ευνοεί και την κυβέρνηση, η οποία, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, ευελπιστεί ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου. Επιθυμεί, δε, το εργασιακό να μην ανοίξει πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ευνοούν συζητήσεις για βελτιώσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που καθορίζει τα μέλη της επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, σκοπός της διαδικασίας διαβούλευσης είναι η εξακρίβωση των βέλτιστων ευρωπαϊκών αλλά και διεθνών πρακτικών στους τομείς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ομαδικών απολύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης, καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων για την ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις παραπάνω βέλτιστες πρακτικές, αλλά και η εξασφάλιση της τήρησης των συνθηκών εργασίας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, που υπογράφει την απόφαση, επισημαίνει ότι η επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προωθηθούν η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η διατήρηση της κοινωνικής ένταξης.

Να σημειωθεί ότι ο μοναδικός Ελληνας που συμμετέχει στην επιτροπή είναι ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Ιωάννης Κουκιάδης. Μάλιστα, παρ’ ότι τυπικά επελέγη από το πεδίο των δανειστών, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας προσβλέπει στη στήριξη των ελληνικών θέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή