Φέσσας: Μεγάλες οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Φέσσας: Μεγάλες οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, αλλά χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά, έτσι ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και να γίνουν οι πολυπόθητες επενδύσεις. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που διοργανώθηκε χθες στο Βερολίνο από τη γνωστή έκδοση Τhe Economist, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού της Ελλάδας και του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο τέλος του 2016 προέβλεψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και τάχθηκε υπέρ του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση μακροπρόθεσμων επενδύσεων, αντί για την προσέλκυση βραχυπρόθεσμων επενδύσεων, που, όπως σημείωσε, αποδίδουν προσωρινά υψηλά κέρδη, αλλά μακροπρόθεσμα υπονομεύουν την παραγωγική βάση της εθνικής οικονομίας. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ο Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι εννέα βρίσκονται σε τελικό στάδιο και ολοκληρώνονται μέσα στο 2016, ενώ άλλες δύο προχωρούν. «Η αρχική ιδέα των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή της κρίσης δεν ήταν ρεαλιστική», τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο και ανέφερε ότι υπάρχει δυναμική για τις διμερείς σχέσεις σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, την ενέργεια, τον φαρμακευτικό τομέα, τον τομέα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας).

«Παρά την επίπονη διαδικασία της συνεχούς προσαρμογής της χώρας μας, οφείλουμε σήμερα να δούμε τη μεγάλη εικόνα: η Ελλάδα μετασχηματίζεται σταδιακά σε μια οικονομία διαφορετική, γεμάτη επενδυτικές ευκαιρίες», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας. Ο ίδιος τόνισε ότι βασικές αιτίες της αργοπορίας της Ελλάδας να βγει από την κρίση είναι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, οι αδύναμοι θεσμοί, οι πελατειακές σχέσεις και η ταύτιση των μεταρρυθμίσεων μόνο με τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι ουσιαστικές, αλλά η εφαρμογή τους είναι εξαιρετικά προβληματική», επεσήμανε ο κ. Αλβάρο Περέιρα, διευθυντής μελετών των χωρών-μελών του Οικονομικού Τμήματος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τονίζοντας ότι «η πλήρης απελευθέρωση των αγορών θα ενισχύσει κατά 13,5% το ΑΕΠ της Ελλάδας».

Στη σημασία του ενεργειακού τομέα για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή