Bloomberg: Ο Τσίπρας διώχνει το ΔΝΤ τώρα που το έχει ανάγκη

Bloomberg: Ο Τσίπρας διώχνει το ΔΝΤ τώρα που το έχει ανάγκη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, μετά τη διαρροή της συνομιλίας των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), άσκησαν χθες Bloomberg και Financial Times (F.T.).

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αποξενώσει το Ταμείο την ώρα που ίσως να το χρειάζεται περισσότερο. Οπως αναφέρεται, το ΔΝΤ αμφισβητεί κατά πόσον ο στόχος της επίτευξης δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ είναι ρεαλιστικός και πιέζει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, ανώτατο στέλεχος του Ινστιτούτου Peterson για τη Διεθνή Οικονομία στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι η ιδέα πως η Ελλάδα είναι καλύτερα χωρίς το ΔΝΤ είναι γελοία και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος η Ελλάδα να πάρει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους χωρίς το ΔΝΤ».

Μάλιστα, το Bloomberg υποστηρίζει ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να εισέλθει σε μία συζήτηση για το τι ποσό θα χρειαστεί η χώρα να δανειστεί, αν νωρίτερα οι χώρες της Ευρωζώνης δεν αποφασίσουν το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους στην οποία προτίθενται να προχωρήσουν.

Εν τω μεταξύ, για τις διαρροές στον ιστότοπο WikiLeaks, ο κ. Α. Μοντανίνο, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, αναφέρει ότι τέτοιες εσωτερικές συζητήσεις δεν διαρρέουν εύκολα για χώρες όπως η Ελλάδα. «Είμαι σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα κάνει έρευνα σχετικά με το πώς η τηλεφωνική συνομιλία διέρρευσε», σημείωσε και χαρακτήρισε το θέμα «πολύ σοβαρό».

Από την πλευρά τους οι F.T. αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους ότι η Ελλάδα χρειάζεται να διατηρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης και επικρίνει τον κ. Τσίπρα για την αντιπαράθεση με το Ταμείο. «Δείχνει πως οι πιστωτές έκαναν λάθος που τον θεώρησαν υπεύθυνο εταίρο», υποστηρίζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι «αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη. Οποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για ακόμα μία φορά επιδεικνύει ένα ένστικτο υπέρ βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του».

Το άρθρο καταλήγει με την παρατήρηση ότι το ΔΝΤ ίσως να μην έχει μία εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά «τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια και είναι ο μοναδικός οργανισμός που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να ευημερεύσει εντός της Ευρωζώνης». Παράλληλα, συστήνει τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς την Αθήνα να μη δώσουν περαιτέρω λόγους στο Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Εκτεταμένη ήταν και η κάλυψη της διαρροής των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ και στον γερμανικό Τύπο, ο οποίος ανέδειξε –πέραν όλων των άλλων– και το γεγονός ότι οι παράγοντες του ΔΝΤ αποκαλύπτουν πως η Ελλάδα δεν έχει καταγράψει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή