Νέες συλλήψεις «οπαδών» του Γκιουλέν

Νέες συλλήψεις «οπαδών» του Γκιουλέν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διαστάσεις παίρνει η εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν – Νταβούτογλου εναντίον της αδελφότητας του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν επιδρομές σε 22 τουρκικές επαρχίες, συλλαμβάνοντας 68 άτομα, με την κατηγορία ότι συνδέονταν οικονομικά με το δίκτυο Γκιουλέν. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται πρώην αστυνομικοί διευθυντές, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT. Πηγές της υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανέφεραν ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης 120 ακόμη ανθρώπων.

Η Αδελφότητα Γκιουλέν εκπροσωπεί ένα εκτεταμένο δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, εκδοτικών οίκων και μέσων ενημέρωσης, με ισχυρή διείσδυση στην αστυνομία, στη Δικαιοσύνη και στη δημόσια διοίκηση. Ο Γκιουλέν υπήρξε σύμμαχος του Ερντογάν μέχρι το 2013, οπότε εισαγγελείς φίλα προσκείμενοι στην αδελφότητα άρχισαν ανακρίσεις για υποθέσεις διαφθοράς που άγγιξαν τον στενό κύκλο του Ταγίπ Ερντογάν. Στον ακήρυκτο «ενδοϊσλαμικό πόλεμο» που ακολούθησε, εκατοντάδες εισαγγελείς, δικαστές και αστυνομικοί διευθυντές που βρίσκονταν κοντά στον Γκιουλέν καθαιρέθηκαν, ενώ η αδελφότητα ανακηρύχθηκε «παράλληλο κράτος» και «τρομοκρατική οργάνωση»που υποτίθεται ότι επιδιώκει την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση έκλεισε τη μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα της Τουρκίας, τη Zaman, η οποία ανήκει στο δίκτυο Γκιουλέν, ενώ εναντίον του τελευταίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το 2014.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο δεύτερος πόλεμος, κυριολεκτικός αυτή τη φορά, που έχει κηρύξει η τουρκική κυβέρνηση εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών, στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αποθήκες όπλων και εκρηκτικών της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΡΚΚ, στα όρη Καντίλ, στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Στη διάρκεια της επιχείρησης, σκοτώθηκαν 15 αντάρτες του ΡΚΚ. Στη Σιλώπη, τουρκική πόλη κοντά στα ιρακινά σύνορα, κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά την εκτόξευση ρουκέτας εναντίον αστυνομικού οχήματος που κόστισε τη ζωή ενός αστυνομικού και τραυμάτισε τέσσερις συναδέλφους του. Σε μια άλλη βομβιστική επίθεση του ΡΚΚ, στην πόλη Νουσαϊμπίν, προς τα σύνορα με τη Συρία, σκοτώθηκε ένας ταγματάρχης του στρατού και ακόμη ένας αξιωματικός.

Μιλώντας σε συγκέντρωση δικηγόρων στην Aγκυρα, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το ΡΚΚ για την επίλυση του Κουρδικού και εμφανίστηκε αποφασισμένος να συντρίψει την παράνομη αυτονομιστική οργάνωση μια για πάντα. Στην ίδια ομιλία, ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να αφαιρείται η τουρκική υπηκοότητα από τους «υποστηρικτές της τρομοκρατίας», κάτι που εγείρει ανησυχίες για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση των στελεχών του νόμιμου φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή, έχοντας κερδίσει το 11% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές.

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί προσβολές εναντίον της τιμής του προέδρου της. Αφορμή στάθηκε η προβολή, από τη γερμανική τηλεόραση, τραγουδιού που σατίριζε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή