Στο πακέτο Γιούνκερ το πρώτο ελληνικό ιδιωτικό έργο

Στο πακέτο Γιούνκερ το πρώτο ελληνικό ιδιωτικό έργο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιωτικό είναι το πρώτο ελληνικό έργο που περνάει το κατώφλι του πακέτου Γιούνκερ, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο που θα χρηματοδοτηθεί προέρχεται από μια μικρομεσαία επιχείρηση με καινοτόμο κατεύθυνση και αναμένεται να γίνει γνωστό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο διάσκεψης που διοργάνωσε στην Eυρωπαϊκή Επιτροπή το European Political Strategy Centre.

Στη συνάντηση με θέμα «Europe As an Investment Destination» έλαβε μέρος η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη. «Με τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος, οι ελληνικές επιχειρήσεις περνούν το κατώφλι του σχεδίου Γιούνκερ χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν οι εγγυήσεις του EFSI και της European Investment Bank (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Η επιλογή της χρηματοδότησης είναι ανά πρόγραμμα και όχι ανά χώρα. Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και οι επιχειρήσεις πρέπει να σπεύσουν. Η κυβέρνηση οφείλει να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους με τον ορισμό Εθνικής Επενδυτικής Τράπεζας (NPB) και την προώθηση συνεργειών του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μαρία Σπυράκη, που συμμετείχε στη διάσκεψη. Εως τώρα έχουν χρηματοδοτηθεί περισσότερες από 200 δράσεις σε 22 χώρες και έχουν μοχλευθεί περισσότερα από 76 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας δημοσιοποίησε κατάλογο 42 έργων που προτείνονται από την κυβέρνηση για χρηματοδότηση από EFSI. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι 5,6 δισ. ευρώ και για να προκριθούν για χρηματοδότηση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, στον βαθμό που το πακέτο Γιούνκερ είναι μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων. Μεταξύ των έργων είναι ο τερματικός σταθμός LNG Βορείου Ελλάδος – Αλεξανδρούπολης, η ανάπτυξη δικτύων διανομής στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, ενώ στην κατηγορία της έρευνας και καινοτομίας περιλαμβάνεται το εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο για πρόσβαση στο Διαδίκτυο με υψηλής και υπερ-υψηλής ταχύτητας συνδέσεις, η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή