Ομαδικά πυρά κατά της υπερφορολόγησης

Ομαδικά πυρά κατά της υπερφορολόγησης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικευμένη ανησυχία και αναστάτωση έχουν προκαλέσει στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας τα σενάρια για επιβολή νέων φόρων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες. Βιομηχανία, τουρισμός και εξαγωγικές επιχειρήσεις εξέφρασαν χθες την αντίθεσή τους στην πολιτική υπερφορολόγησης, επισημαίνοντας τις καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την οικονομία συνολικότερα.

Το θέμα της υπερφορολόγησης ως μείζον πρόβλημα για τον τομέα της παραγωγής και της αναγκαίας προσπάθειας επανεκκίνηση της οικονομίας, αναδείχθηκε χθες κατά τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη, παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, για την παρουσίαση των προτάσεων του φόρουμ για τη βιομηχανία, με αιχμή τα σενάρια για αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο. Η ίδια η υφυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα, τόνισε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σε επιτήρηση και δεν υπάρχουν πολλές επιλογές». Εκτίμησε δε, ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξει άρση εμποδίων και θα δημιουργηθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας επανέλαβε τη σταθερή και πολυδιατυπωμένη θέση του Συνδέσμου ενάντια στην υπερφορολόγηση, επισημαίνοντας ότι φορολογία είναι και η αύξηση εισφορών. Ο ίδιος επισήμανε ότι «για να ξεπεραστούν τα ελλείμματα μόνο ένας τρόπος υπάρχει και αυτός είναι να αυξήσουμε την παραγωγή». Οπως τόνισε ο κ. Φέσσας, για να ανακοπεί το φαινόμενο της αποεπένδυσης που συντελείται στην ελληνική οικονομία, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ και το βάρος πρέπει να δοθεί σε τομείς με πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως είναι η βιομηχανία, αφού αποτελεί κλάδο που μπορεί να προσφέρει σταθερές θέσεις απασχόλησης, έσοδα στο κράτος και ευημερία στην κοινωνία.

Την έντονη ανησυχία του για το εφαρμοζόμενο μείγμα πολιτικής εξέφρασε με επιστολή του στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), επισημαίνοντας ότι «ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, βασιζόμενο όμως πάνω σε ένα λανθασμένο μείγμα με άρμα την υπερφορολόγηση, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε πλεόνασμα 3,5% το 2018, όπως προβλέπεται βάσει του νέου πακέτου μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ». Αυτό, τονίζει ο ΣΕΒΕ, θα έχει ως συνέπεια άλλα δύο χαμένα έτη και φυσικά την ανάγκη για ένα νέο 4ο μνημόνιο.

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στον τουριστικό κόσμο της χώρας τα σενάρια περί επιβολής νέας φορολογίας στα ξενοδοχεία με την επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση, το οποίο θα κλιμακώνεται σε σχέση με την κατηγορία αστέρων των μονάδων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί η χώρα στην έναρξη της σεζόν να κάνει νέο δώρο στους ανταγωνιστές καταστρέφοντας τον τουρισμό, τον μόνο κλάδο που απέμεινε». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισήμανε ότι κάθε πρόταση ή πρόθεση περαιτέρω επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν της χώρας ιδίως μάλιστα με αύξηση του κόστους για τον ξένο ή Ελληνα ταξιδιώτη είναι εκτός πραγματικότητας και υπονομεύει ευθέως την ήδη τρωθείσα, λόγω διπλασιασμού των συντελεστών ΦΠΑ και υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Την ίδια ώρα, προσθέτει, στο απυρόβλητο των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας εξακολουθεί να λειτουργεί και να ανθεί μία ολόκληρη παρα-αγορά ιδιωτικών χώρων που υποδέχονται ανεξέλεγκτα και εκτός κάθε κανονιστικού πλαισίου επισκέπτες, με τα εκτιμώμενα έσοδα που χάνει το κράτος να ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μετά την αύξηση του ΦΠΑ θα ήταν καταστροφική και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να δώσει δουλειές στους Ελληνες πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή