Καχεκτική εικόνα για το Χ.Α., παρά την άνοδο

Καχεκτική εικόνα για το Χ.Α., παρά την άνοδο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καχεκτική εικόνα παρουσίασε το Χρηματιστήριο παρά την άνοδο +1,28% που κατέγραψε ο γενικός δείκτης και έκλεισε στις 561,61 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 43 εκατ. ευρώ ενώ σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης έχασε το 1,74% της αξίας του. H καθίζηση της αξίας των συναλλαγών σηματοδότησε την άρνηση των επενδυτών να αναλάβουν οποιοδήποτε επενδυτικό ρίσκο μέχρι να διευκρινισθεί χρονικά πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας. Ετσι μετά τη καλή χρηματιστηριακή πορεία το περασμένο μήνα, οι πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις του Απριλίου κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.Οπως είναι σήμερα η αγορά η οποία κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ελλοχεύει ο κίνδυνος των έντονων διακυμάνσεων καθώς η ελληνική αγορά είναι ρηχή και το 80% με 90% των καθημερινών συναλλαγών απορροφούν μόλις 7 με 8 εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι επιχειρήσεις εισήλθαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 με βασική προτεραιότητα τη διακράτηση ταμειακών διαθεσίμων αποκλειστικά για να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε προμηθευτές, πιστωτές και εργαζόμενους. Εχει ανασταλλεί κάθε σχέδιο για νέες επενδύσεις ή τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ολη η πραγματική οικονομία περιμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αισιόδοξη προοπτική υπάρχει για τις εξαγωγικές εισηγμένες που βρίσκονται σε αναζήτηση νέων αγορών σε ηπείρους όπως είναι η Λατινική Αμερική η βόρεια και Νότια Αφρική αλλά πλέον και η Ωκεανία. Σε επίπεδο μετοχικής συμπεριφοράς η κατάσταση είναι κακή. Το 1/3 των μετοχών δεν διαπραγματεύεται σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης. Συνεπώς το ενδιαφέρον των επενδυτών αρχίζει και τελειώνει στις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε μία δεκάδα μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οπως έδειξαν και τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου για το περασμένο μήνα, οι εγχώριοι επενδυτές συνεχίζουν να είναι πωλητές στην αγορά παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έπαυσαν να ισχύουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί(capital controls) στο Χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή