Τα σενάρια για παραχώρηση του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή

Τα σενάρια για παραχώρηση του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να κλείσει οριστικά το πακέτο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δηλώνει, αμέσως μετά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ότι δεν πρόκειται να κολλήσει η αξιολόγηση του προγράμματος από τα ενεργειακά. Από τα όσα μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει, στο θέμα του ΑΔΜΗΕ οι συζητήσεις συνεχίζονται στη βάση του πλαισίου συμφωνίας του περασμένου Δεκεμβρίου. Αυτή προβλέπει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά ποσοστού 51% στο Δημόσιο, 20% σε στρατηγικό επενδυτή και 29% στο Χρηματιστήριο. Στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή για αύξηση του ποσοστού που θα παραχωρηθεί σε στρατηγικό επενδυτή από το 20% μέχρι και στο 30%, και αντίστροφη μείωση του ποσοστού που θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο. Στα σημεία που χρειάζονται περαιτέρω διευκρίνιση, σε σχέση πάντα και με την έκθεση βιωσιμότητας του σχεδίου που παρουσίασε στους θεσμούς η Lazard, περιλαμβάνονται η έγκαιρη αποζημίωση της ΔΕΗ αλλά και το εάν ο διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας θα διορίζεται από τον ιδιώτη επενδυτή και όχι από κοινού με το Δημόσιο, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ), που έχει επιλεγεί ως εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κατά 25% έως το 2018 και κατά 50% έως το 2020, φαίνεται να κλείνει, αφήνοντας απ’ έξω τα σημεία που πρόβαλλε η ΔΕΗ ως «κόκκινες γραμμές». Το τελικό κείμενο διενέργειας των δημοπρασιών αναμένεται να κλείσει έως την Τρίτη. Με βάση όσα μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί για το επίμαχο θέμα της τιμής εκκίνησης, προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι αρκετά χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή Συστήματος, διαφορετικά οι δημοπρασίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Περιορισμοί ως προς το πού θα κατευθύνεται η ισχύς από τους συμμετέχοντες στις δημοπρασίες, όπως απαίτησε η ΔΕΗ, δεν προβλέπονται. Ο εναλλακτικός προμηθευτής που θα αγοράσει ισχύ από τις δημοπρασίες δεν είναι υποχρεωμένος να τη διαθέσει σε ολόκληρη την γκάμα των καταναλωτών που καλύπτει σήμερα η ΔΕΗ (οικιακούς, επαγγελματικούς, αγροτικούς και βιομηχανικούς), ενώ εάν του περισσεύει ισχύ, θα μπορεί να τη διαθέσει στη δευτερογενή αγορά, ακόμη και σε υψηλότερη τιμή από αυτήν που την αγόρασε, καθώς και σε εξαγωγές, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει καλύψει τους πελάτες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή