Εντός Ιουλίου οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΛΘ

Εντός Ιουλίου οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΛΘ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις μήνες από σήμερα, και συγκεκριμένα εντός του Ιουλίου, αναμένεται τελικά να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ανέφερε εντός της εβδομάδας ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Μακρής, στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας σε επενδυτές. Παράλληλα, όπως τόνισε ο ίδιος, από τα οκτώ επενδυτικά σχήματα που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ήδη από το 2014, τουλάχιστον τα τέσσερα έχουν επικαιροποιήσει το ενδιαφέρον τους έπειτα από σχετική πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να αποκλείεται να πράξουν ανάλογα και κάποιοι από τους υπόλοιπους ομίλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εν λόγω ενδιαφερόμενων επενδυτών περιλαμβάνονται η APM Terminals, θυγατρική της Maersk στον κλάδο της διαχείρισης λιμενικών εγκαταστάσεων, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-RZD και η P&O. Υπενθυμίζεται πως, πέραν των παραπάνω ομίλων, ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ είχαν επιδείξει επίσης η Mitsui, η Deutsche Invest, η Duferco και η ICTSI.

Πάντως, τους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τον ΟΛΘ, αρχής γενομένης από την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στον ΟΛΘ (όπως έγινε και στην περίπτωση του ΟΛΠ), για την οποία οι συζητήσεις συνεχίζονται, χωρίς επί του παρόντος να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΘ αναμένεται να δώσει σε λίγες ημέρες την τελική έγκριση για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του (master plan), ώστε να υποβληθεί στο υπ. Ναυτιλίας. Το πενταετές πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις 309 εκατ. ευρώ, που αφορούν ουσιαστικά την επέκταση της 6ης προβλήτας. Για το τρέχον έτος έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας υποδοχής εγχώριων εμπορευματοκιβωτίων που προορίζονται για εξαγωγή.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ αντιδρούν στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση, απέχοντας για τρίτο διαδοχικό Σαββατοκύριακο από την εργασία τους, ενώ συμμετείχαν και στη χθεσινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος). Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΘ, οι κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, καθώς υπάρχουν πλοία που αποχώρησαν από το λιμάνι επιλέγοντας άλλα λιμάνια για την εξυπηρέτησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή