Μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις επικουρικές, διαφωνία για τις εισφορές

Μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις επικουρικές, διαφωνία για τις εισφορές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσοστό αναπλήρωσης κοντά στο 40% για 40 χρόνια εργασίας φαίνεται πως αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία με τους επικεφαλής των δανειστών στο ασφαλιστικό. Παράλληλα, δέχεται μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις επικουρικές, χωρίς όμως ακόμη να καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στο θέμα, το οποίο αναμένεται να «μονοπωλήσει» τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι, καθώς όχι μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν αποδεχθεί την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Την ίδια στιγμή, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ ανοίγει και το εργασιακό, ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην εγχώρια αγορά εργασίας. Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει και φαίνεται πως, με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων, θα μεταθέσει το εργασιακό για το καλοκαίρι, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και κοινωνικών εντάσεων που δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν.

Αναλυτικά, μετά και τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, στο υπουργείο Εργασίας κατέθεσαν νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται, από την ψήφιση του νόμου και εφεξής, οι ανταποδοτικές συντάξεις. Βάσει αυτής, για 15 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 11,55%, φθάνει στο 40,7% για τα 40 χρόνια ασφάλισης και ξεπερνά το 45% για τα 42 έτη εργάσιμου βίου. Πρόκειται για νέα σημαντική υποχώρηση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, που δείχνει ότι επιλέγει τη μείωση των νέων συντάξεων, αυτών δηλαδή που θα εκδοθούν από την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου και μετά, έναντι των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Μεγαλύτερο του αρχικώς σχεδιαζόμενου θα είναι τελικά και το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις. Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών και της ηγεσίας του υπ. Εργασίας. Κατά τη διαπραγμάτευση της Πέμπτης, δεν φάνηκε οποιαδήποτε πρόοδος, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ όσο όμως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών δεν συμφώνησαν στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, για περιορισμένο χρόνο (πιθανότατα 3 χρόνια). Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Εργασίας αποδέχεται να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ) με αύξηση των εισφορών κατά ένα μεγάλο μέρος, μείωση των συντάξεων, αλλά και αξιοποίηση – εκποίηση μέρους της περιουσίας του. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας μάλιστα επισήμαιναν χθες, ότι ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί μεγαλύτερες μειώσεις, χωρίς τις άλλες δύο παραμέτρους (εισφορές και περιουσία) το έλλειμμα δεν καλύπτεται. Κι εδώ έρχεται ένα ακόμη «αγκάθι» που χωρίζει τις δύο πλευρές από την επίτευξη συμφωνίας, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Στον αντίποδα, η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται να αποδέχεται την αντικατάστασή της από τον «κανόνα βιωσιμότητας» που προτείνει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Αθήνα αποδέχθηκε μερικώς το αίτημα των πιστωτών και στο τελικό σχέδιο θα προβλέπεται όριο ηλικίας για τη λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Την Πέμπτη, τέλος, το ΔΝΤ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εμφανίστηκε με νέες απαιτήσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, μέσω συγκεκριμένων δεσμεύσεων – προαπαιτούμενων για την επόμενη φάση αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή