Αρση capital controls μετά την αξιολόγηση

Αρση capital controls μετά την αξιολόγηση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι ο σχεδιασμός για την άρση των capital controls μπορεί να ξεκινήσει εντός τριμήνου ή τετραμήνου από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Μιλώντας στο 2ο Banking Forum, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποκατασταθεί η δανειοδότηση προς τους ιδιώτες, καθώς θα υπάρξει αφενός άρση του waiver και αφετέρου ένταξη των τραπεζών στα προγράμματα της ΕΚΤ. Εάν συμβεί αυτό, όπως είπε, «μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την άρση των capital controls εντός τριμήνου – τετραμήνου», επισημαίνοντας παράλληλα και την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών συνθηκών για την επιστροφή καταθέσεων.

Επιφυλακτικός ωστόσο ως προς την προοπτική άρσης των capital controls «εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη», υπήρξε ο οικονομικός σύμβουλος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης, σημειώνοντας ότι η αποταμίευση των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 6%. «Τα νοικοκυριά πλέον καταναλώνουν περισσότερα από όσα βγάζουν και υποχρεώνονται να ρευστοποιούν τις καταθέσεις τους ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία», σημείωσε ο κ. Μασουράκης, εκτιμώντας ότι η προοπτική επιστροφής των καταθέσεων είναι δύσκολη εάν λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, που παρά την κυβερνητική στήριξη που είχε το πρόγραμμα σταθεροποίησης, η διαδικασία επιστροφής καταθέσεων ήταν αργή. Ο οικονομικός σύμβουλος του ΣΕΒ επισήμανε την ανισορροπία μεταξύ δανείων και καταθέσεων, με τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα να ανέρχονται στα 203,5 δισ. ευρώ τη στιγμή που οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 101,6 δισ. ευρώ. Το κενό των 100 δισ. ευρώ χρηματοδοτείται ουσιαστικά από την ΕΚΤ, αλλά η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, επισήμανε ο κ. Μασουράκης, στηρίχθηκε στις προβλέψεις επανόδου της οικονομίας στην ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να διαφαίνεται σήμερα και χωρίς να υπάρχει μηχανισμός μείωσης αυτού του κενού. Αντίστοιχα, τροχοπέδη για την οικονομία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεπερνούν πλέον τα 100 δισ. ευρώ και απαιτούν ταχύτερη και ενεργότερη διαχείριση. Εάν δεν καλυφθεί η ανισορροπία στο μέτωπο των δανείων και των καταθέσεων, καθώς και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, δεν βλέπω πώς μπορούν να αρθούν τα capital controls», κατέληξε.

Ο οικονομικός σύμβουλος του ΣΕΒ χαρακτήρισε «καταστροφικά» τα μέτρα που η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί και τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις. Η δημοσιονομική προσαρμογή και η επίτευξη πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ είναι μονόδρομος, σημείωσε, αλλά το μείγμα που ακολουθείται είναι καταστροφικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή