Μείωση συντάξεων 30% σε δημοσίους υπαλλήλους φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Μείωση συντάξεων 30% σε δημοσίους υπαλλήλους φέρνει το νέο ασφαλιστικό

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώσεις μισθών που μεσοσταθμικά αγγίζουν τα 40 ευρώ τον μήνα φέρνει σε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους το νέο ασφαλιστικό, μέσω του υπολογισμού των εισφορών στο σύνολο των αποδοχών τους. Πρόκειται για τους ίδιους ασφαλισμένους που, όταν θα λάβουν σύνταξη, θα δουν τις παροχές μειωμένες έως και 30%, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού αλλά και των σημαντικά μικρότερων ποσοστών αναπλήρωσης. Με τον φόβο των νέων περικοπών, περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχουν μπει σε μια διαδικασία… κατάθεσης και απόσυρσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Στο τελικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου που έχει κατατεθεί στους θεσμούς περιλαμβάνονται διατάξεις και για τους δημοσίους υπαλλήλους, βάσει των οποίων οι εισφορές 20% για την κύρια σύνταξη θα καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων. Παράλληλα, προβλέπονται αλλαγές και αναφορικά με τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, με βάση το σύνολο του συντάξιμου βίου, που οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων.

Με το παλαιό καθεστώς

Αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», προβλέπεται ότι οι συντάξεις όσων δημοσίων υπαλλήλων αποχωρούν από την υπηρεσία τους μέχρι και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου ασφαλιστικού θα υπολογίζονται με βάση τα όσα ίσχυαν έως τις 31/12/2014. Οσοι αποχωρήσουν την επομένη θα υποστούν όλες τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Ητοι, θα λαμβάνουν εθνική σύνταξη 384 ευρώ μετά τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και ανταποδοτική που θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος νέα ποσοστά αναπλήρωσης, που μένει να συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών.

Η μεγάλη ανατροπή στο ύψος των μελλοντικών συντάξεων έγκειται στο γεγονός ότι, για να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές, θα λαμβάνεται πλέον υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Οι μηνιαίες αποδοχές θα προσαυξάνονται κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως αυτή υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, το γεγονός αυτό οδηγεί χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους σε μικρότερες συντάξεις κοντά στο 30%. Ειδικά το 2016, ο υπολογισμός του ανταποδοτικού σκέλους των συντάξεων θα γίνεται με βάση τον μέσο μηνιαίο μισθό-εισόδημα των τελευταίων 10 ετών πριν από την κατάθεση της αίτησης, ενώ για τα υπόλοιπα έτη η περίοδος αυτή θα αυξάνεται κατά ένα έτος ετησίως.

Μείωση αποδοχών

Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα δουν και το εισόδημά τους να μειώνεται, καθώς το ίδιο σχέδιο νόμου θα προβλέπει ότι οι εισφορές για την κύρια σύνταξη θα επιβάλλονται επί πάσης φύσεως εισοδήματα, και όχι μόνο επί του βασικού μισθού και του επιδόματος των 140 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα. Πρόκειται για μια εξίσου σημαντική αλλαγή, η οποία οδηγεί σε μείωση μισθών της τάξης του 7%, ή περίπου 40 ευρώ τον μήνα, κατά μέσον όρο για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Στο στόχαστρο φαίνεται πως μπαίνουν, μάλιστα, και οι ήδη συνταξιούχοι, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ για τους συνταξιούχους των υπολοίπων Ταμείων η «προσωπική διαφορά» θα υπολογιστεί με βάση το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, για το Δημόσιο θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα, καθώς στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Οπως, μάλιστα, προβλέπεται και για τους ασφαλισμένους των υπολοίπων Ταμείων, όσοι αποχωρήσουν εντός του 2016 θα λάβουν το μισό της προσωπικής διαφοράς, σε περίπτωση που το ποσό της σύνταξης, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, υπολείπεται κατά ποσοστό άνω του 20% το ποσό που θα λάμβαναν σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε έως τις 31.12/2014. Οσοι καταθέσουν αίτηση το 2017 θα λάβουν το 1/3 της προσωπικής τους διαφοράς και εκείνοι που θα καταθέσουν το 2018, το 1/4 αυτής.

Αποσύρουν αιτήσεις που έχουν υποβάλει

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση του σχεδίου νόμου και η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων έχουν οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε μια… βιομηχανία υποβολής και απόσυρσης συνταξιοδοτικών αιτήσεων.

Ηδη υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 υπάλληλοι που από τον Οκτώβριο και μετά έχουν καταθέσει και αποσύρει τις αιτήσεις για τη συνταξιοδότησή τους έως και 5 φορές… Μάλιστα, εντός του έτους εκτιμάται ότι παρά τις αλλαγές του καλοκαιριού στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αντί για 12.000 υπαλλήλους θα σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν άνω των 20.000 – 25.000, ξεπερνώντας πιθανότατα και αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (περίπου 20.000 το 2015 και 24.000 το 2014).

Πολύ μεγάλο λάθος χαρακτηρίζει τον κυβερνητικό χειρισμό στο συγκεκριμένο θέμα ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος επισημαίνει στην «Κ» ότι δεν θα έπρεπε να υποστούν αλλαγές όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, ώστε να μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους όποτε επιθυμούν, χωρίς να παρατηρούνται μαζικές αποχωρήσεις και χωρίς να επιβαρύνεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή