Μεγάλες περικοπές στις επικουρικές ζητούν οι θεσμοί

Μεγάλες περικοπές στις επικουρικές ζητούν οι θεσμοί

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aγκάθι για τη συμφωνία παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις μετά και τη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να συναντηθεί  εκ νέου την Κυριακή με τους δανειστές..

Κατά την άφιξή του, ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι «αν δεν προλάβουμε έως τις 22 Απριλίου δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup στις αρχες της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Με όσους ξένους αξιωματούχους έχω μιλήσει, η στόχευση είναι να κλείσουμε έως 22 Απριλίου, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι "σβήνουμε και γράφουμε το τελικό κείμενο".

Εξακολουθούν να ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές, δήλωσε κατά την αναχώρηση του ο Γ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε σχετικά ότι "αν ήταν μόνο η Κομισιόν θα κλείναμε. Το Δ.Ν.Τ. όμως θέλει αίμα".

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ όσο όμως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών, δεν συμφώνησαν στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, για περιορισμένο χρόνο.

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται να αποδέχεται την αντικατάστασή της από τον «κανόνα βιωσιμότητας» που προτείνει η κυβέρνηση.

Ένα από τα μεγαλύτερο ωστόσο εμπόδια των διαπραγματεύσεων φαίνεται να είναι το εργασιακό, για το οποίο ζητούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις , το οποίο φαίνεται πως η Αθήνα επιδιώκει να μεταθέσει για το καλοκαίρι.

Σημείο συμφωνίαε φαίνεται πως υπήρξε στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης καθώς εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχουν αποδεχτεί την τελευταία ελληνική πρόταση που καταλήγει σε ποσοστό αναπλήρωσης 40,7% για το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, μετά από 40 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο τα νούμερα που εγκρίθηκαν τελικά είναι καλύτερα από την πρόταση που περιγραφόταν στη τελευταία επιστολή του ΔΝΤ προς το υπουργείο Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου, σύμφωνα με την οποία:

– για 15 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 11,55%,

– φθάνει στο 40,7% για τα 40 χρόνια ασφάλισης και

– ξεπερνά το 45% για τα 42 έτη εργάσιμου βίου.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις χηρείας στο τελικό σχέδιο θα προβλέπεται όριο ηλικίας για την λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Όσοι είναι νεότεροι, θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός κι αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή