Μαραθώνιος για συμφωνία έως την Δευτέρα

Μαραθώνιος για συμφωνία έως την Δευτέρα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τα χαράματα της Δευτέρας θα προσπαθήσουν κυβέρνηση και τρόικα να πετύχουν μία συμφωνία ως προς το περιεχόμενο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε όλα τα θέματα της αξιολόγησης.

"Είχαμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 10ωρου γύρου διαβουλεύσεων που ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής. Πρόσθεσε, δε, ότι υπήρξε πρόοδος σε ασφαλιστικό, "κόκκινα" δάνεια και το τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ που θα πρέπει να ληφθεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2017-2018.

Πάντως, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε νωρίτερα ότι στο θέμα των "κόκκινων" δανείων υπάρχει ακόμα "μεγάλη απόσταση", ενώ ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλος, είχε δηλώσει ότι οι δανειστές "θέλουν αίμα" στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. 

Για το θέμα των "κόκκινων" δανείων, η συζήτηση κινείται γύρω και από την περίοδο της προστασίας από την πώλησή τους, όπως παραδέχτηκε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Να σημειωθεί ότι οι δανειστές ζητούν και την πώληση των εξυπηρετούμενων δανείων. Σε μεγάλο μέρος της συνάντησης του Σαββάτου για τα "κόκκινα" δάνεια, συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ Γ Στουρνάρας.

Απόσταση υπάρχει και στο ζήτημα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,8 δισ ευρώ ή 1% του ΑΕΠ που θα πρέπει να ληφθούν στη διετία 2017-2018 για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Το πακέτο αυτών των των μέτρων περιλαμβάνει κυρίως έμμεσους φόρους και κάποιες περικοπές δαπανών. Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου παραδέχτηκε πως ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται σε αυτό το πλαίσιο είναι και η νέα φορολογική επιβάρυνση για τα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή