Προσπάθεια στο παρά πέντε έστω και για μερική συμφωνία

Προσπάθεια στο παρά πέντε έστω και για μερική συμφωνία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Στόχος είναι στην εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να «έχουμε κάτι χειροπιαστό» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλος εισερχόμενος στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας. Η διαφορά μεταξύ Αθήνας και δανειστών παραμένει στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, καθώς και στα «κόκκινα» δάνεια, ενώ θέτουν και θέμα πώλησης των ενεργειακών εταιρειών (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ). 

 
«Συμφωνία θα μπορούσαμε να έχουμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία. Μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι καλά» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε πως «υπάρχει γενικότερο κλίμα αναζήτησης συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα για το δημοσιονομικό. Χρόνος υπάρχει, έχουμε ήδη αργήσει. Μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο να έχουμε κάτι χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα». 

 
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει «εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια υποχώρησης μας» για τις επικουρικές συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. 
 
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως η Αθήνα ζητά την εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων με όριο τα 160.000 ευρώ και προσαυξήσεις για κάθε τέκνο. Ωστόσο, υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι θεσμοί το έχουν αποδεχτεί. Πάντως, αν συμφωνηθεί κάποια παράταση της μη πώλησης στεγαστικών δανείων, αυτή θα ισχύει έως τον Μάιο του 2018. Επίσης, οι δανειστές επιμένουν και στην πώληση των ενήμερων δανείων, ανεξαρτήτως αν εξυπηρετούνται κανονικά ή είναι στο όριο να μετατραπούν σε «κόκκινα». 

 
Συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να έχει και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Π. Σκουρλέτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά ιδιωτικοποίηση των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, ενώ έχουν συμφωνηθεί τα ζητήματα του ΑΔΜΗΕ και των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή