Χάσμα και διακοπή διαπραγματεύσεων

Χάσμα και διακοπή διαπραγματεύσεων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, καθώς κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο να φθάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία επί των ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου μετά την ερχόμενη Δευτέρα και αφού θα έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον από την Παρασκευή έως την Κυριακή, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Διαβουλεύσεις, οι οποίες πλέον θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές κυβέρνησης – ΔΝΤ παραμένουν σε αρκετά ζητήματα, αλλά με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών η σημαντικότερη διαφορά αφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Oπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, μετά τις χθεσινές πολύωρες συζητήσεις με τους επικεφαλής των δανειστών, αποφασίστηκε η «παύση των συζητήσεων, διότι συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί ότι έπρεπε να αναχωρήσουν για Ουάσιγκτον». Πρόσθεσε δε πως «υπήρξε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουμε ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία μετά την επιστροφή από Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, ώστε να τελειώσει αυτή η συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου». Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να φθάσουν στην τεχνικού επιπέδου συμφωνία (staff level agreement) που θα ξεκλείδωνε την εκταμίευση της δόσης. «Θα καταλήξουμε στην τεχνικού επιπέδου συμφωνία, λίγο πριν από το Eurogroup», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα, αλλά επειδή υπήρχαν και πολλά μικρά δεν προλαβαίναμε να γραφτεί το staff level agreement. Οσο περνούσε ο καιρός, ήταν προφανές ότι δεν μπορούσαμε να το κλείσουμε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για την πορεία των συζητήσεων στο ασφαλιστικό, δήλωσε ότι «δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα στο ασφαλιστικό», ενώ ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε ότι «έχουμε έρθει αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πω πού». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυριότερες διαφορές έχουν ως εξής:

1. Αφορολόγητο όριο: Ο κ. Τσακαλώτος έχει καταστήσει σαφές προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από αυτή που έχει προτείνει η ίδια. Δηλαδή, από 9.545 ευρώ σε 9.090 ευρώ, όταν η τρόικα ζητεί μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ.

2. Ασφαλιστικό: Σύμφωνα με παράγοντα που έχει γνώση των συζητήσεων, «υπάρχει πρόοδος, αλλά θέλει ακόμη δουλειά». Η μεγαλύτερη διαφορά έχει να κάνει με το θέμα των επικουρικών συντάξεων.

3. «Κόκκινα» δάνεια: Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν χθες πως η Αθήνα ζητάει την εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων με όριο τις 160.000 ευρώ και προσαυξήσεις για κάθε τέκνο. Ωστόσο, υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως οι θεσμοί το έχουν αποδεχτεί. Πάντως, αν συμφωνηθεί κάποια παράταση της μη πώλησης στεγαστικών δανείων, αυτή θα ισχύει έως τον Μάιο του 2018. Επίσης, οι δανειστές επιμένουν και στην πώληση των ενήμερων δανείων, ανεξαρτήτως εάν εξυπηρετούνται κανονικά ή είναι στο όριο να μετατραπούν σε «κόκκινα».

4. Δημοσιονομικά μέτρα: Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, χθες υπήρξε σύγκλιση για τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ  σημείωναν  ότι η κυβέρνηση είχε προτείνει μέτρα 1,86 δισ. ευρώ. Πάντως, από αυτά οι δανειστές αρχικά ενέκριναν περί το 1,1 δισ. ευρώ.

5. Ενεργειακά: Οι δανειστές έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, γεγονός που προκάλεσε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, ενώ φαίνεται να έχει συμφωνηθεί το σχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή