Τα 1.300 ευρώ, νέο όριο μείωσης συντάξεων

Τα 1.300 ευρώ, νέο όριο μείωσης συντάξεων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάσμα των 350 εκατ. ευρώ στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, που χώριζε κυβέρνηση και δανειστές κατά τις πολύωρες συναντήσεις του τριημέρου στο Χίλτον, θα επιχειρήσουν να κλείσουν σήμερα σε τεχνικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των δανειστών με τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας. Η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε διατεθειμένη να διανύσει ένα μέρος της απόστασης, αποδεχόμενη σημαντικές περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2017 μέσω σημαντικών περικοπών στο ΕΚΑΣ, ενώ και οι θεσμοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να δεχθούν αύξηση των εισφορών.

Αναλυτικά, η νέα «κόκκινη γραμμή» του υπ. Εργασίας για την προστασία των συνταξιούχων είναι να μη γίνει καμία μείωση στο άθροισμα συντάξεων –κύριων και επικουρικών– έως και τα 1.300 ευρώ. Η λύση αναζητήθηκε μέσα από μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει μείωση επικουρικών συντάξεων κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, αύξηση των εισφορών (κατά 1,5 μονάδα για 3 χρόνια ή κατά 1 μονάδα για 3 χρόνια και 0,5 για άλλα τρία) και αξιοποίηση – εκποίηση μέρους της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που εκτιμάται κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να δεχθούν την αύξηση των εισφορών που απέρριπταν όλο το προηγούμενο διάστημα, η ηγεσία του υπ. Εργασίας, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δέχθηκε να μειωθεί περισσότερο η δαπάνη για το ΕΚΑΣ εντός του 2017. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί εντός του 2018, όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο. Αυτό που δέχθηκε το υπ. Εργασίας, είναι η προσαρμογή να είναι μεγαλύτερη εντός του επόμενου έτους. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έκανε αποδεκτό και το αίτημα των πιστωτών να τεθεί όριο ηλικίας τα 55 έτη για τη λήψη συντάξεων χηρείας. Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό, είχε ως αιτία το έλλειμμα του ενιαίου υπερ-επικουρικού ταμείου ύψους 700 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, και κυρίως η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απέρριπταν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις. Μαζί με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών δεν δέχονταν την πρόταση του υπ. Εργασίας για μείωση συντάξεων μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ με προστασία των εισοδημάτων από συντάξεις έως και 1.400 ευρώ και ζητούσαν μεγαλύτερο μαχαίρι. Για την ακρίβεια, το ΔΝΤ επέμενε στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή περικοπές επικουρικών συντάξεων στο σύνολο του ελλείμματος, ήτοι 700 εκατ. ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι δέχονταν την αξιοποίηση μέρους της περιουσίας και ζητούσαν περικοπές κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Και οι δύο πλευρές, δε, απέρριπταν το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών, κάτι που φαίνεται πως συζητούν πλέον. Το Σάββατο, η κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, η οποία έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς. Οπως αποκάλυψε η «Κ», για 40 χρόνια ασφάλισης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται στο 40,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή