Παπαστράτος: Κανένα περιθώριο για νέους φόρους στα τσιγάρα

Παπαστράτος: Κανένα περιθώριο για νέους φόρους στα τσιγάρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποτρέψουν την 8η κατά σειράν αύξηση του φόρου στα τσιγάρα από το 2010 μέχρι σήμερα, που θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του λαθρεμπορίου καπνού στην Ελλάδα, επιδιώκουν οι εγχώριες καπνοβιομηχανίες.

Οπως τονίσθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της εταιρείας Παπαστράτος –θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Philip Morris International–, μια νέα φορολόγηση στα τσιγάρα ξεπερνάει κάθε όριο λογικής αφού ο κλάδος είναι ο πιo φορολογημένος στην ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, με στοιχεία που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, το 2014 η Ελλάδα βρισκόταν στην 4η θέση του λαθρεμπορίου τσιγάρων πανευρωπαϊκά, πίσω από Λετονία, Νορβηγία και Λιθουανία, με τα λαθραία τσιγάρα να αντιστοιχούν πάνω από το 20% της συνολικής αγοράς όταν ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10,4%. 

Οπως δήλωσε ο κ. Καργαρώτος, «η έντονη φημολογία περί αύξησης της φορολογίας μόνο κακό κάνει στον κλάδο. Δεν ζητάμε μείωση της φορολογίας. Αυτό που ζητάμε είναι σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Η μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης, να αφήσει σταθερή τη φορολογία των καπνικών, έχει συμβάλει στη σταδιακή εξισορρόπηση της αγοράς, παρά τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος και πρόσθεσε: «Ο κλάδος από το 2010 έχει βιώσει 7 αλλαγές στη φορολογία ενώ και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει παραδεχθεί και σε συζητήσεις με τον κλάδο ότι οποιαδήποτε αύξηση στον φόρο δεν πρόκειται να αυξήσει τα έσοδα».

Το 2010 και το 2011 έγιναν τρεις αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) και δύο αυξήσεις του ΦΠΑ, ενώ στις αρχές του 2014 αυξήθηκε ο πάγιος και ο ελάχιστος ΕΦΚ στα τσιγάρα. Για την τελευταία αύξηση η πρόβλεψη ήταν για αύξηση εσόδων κατά 50 εκατ. ενώ τελικά οι απώλειες εσόδων ήταν 100 εκατ. ευρώ.

Συνολικά από τη φορολογία στα τσιγάρα την τελευταία πενταετία χάθηκε περίπου 1,5 δισ. ευρώ έσοδα, με το τσιγάρο να είναι μακράν το πλέον φορολογημένο προϊόν, με ποσοστό 83,2% να είναι η μέση φορολογική επιβάρυνση ανά πακέτο. Ειδικότερα, οι απώλειες στα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα ήταν από 70 εκατ. ευρώ το 2009, 800 εκατ. το 2010 και 600 εκατ. στη διετία 2011-2012. Το 2013 χάθηκαν μόλις 33 εκατ., ενώ το 2014 και το 2015 ήταν 167 εκατ. ευρώ.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Καργαρώτος, είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα στο μέτωπο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί σταθερό φορολογικό πλαίσιο ούτως ώστε η αγορά να βρει την ισορροπία της. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση και να ληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και να μην υπονομευθούν οι προσπάθειες με αύξηση του φόρου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ένα στα τρία, δηλαδή περισσότερα από 10.000 περίπτερα και ψιλικά, έχει κλείσει από το 2010 λόγω της φορολογίας στον κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή