Επί τάπητος και η πώληση ενήμερων δανείων

Επί τάπητος και η πώληση ενήμερων δανείων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την κατάθεση νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές επί του ζητήματος αυτού παραμένει μεγάλη. Επί τάπητος έχει τεθεί και το ζήτημα της πώλησης σε μη τραπεζικά ιδρύματα και ενήμερων δανείων, κάτι που για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημοσίως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Ο ίδιος, εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκεται και η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, στη λογική του «νόμου Δένδια».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4307/2014 –γνωστός ως «νόμος Δένδια»– αφορά την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία επιχειρήσεων με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, και η ισχύς του έχει παραταθεί με σχετική τροπολογία έως τις 30 Ιουνίου 2016. Πάντως στην περίπτωση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων δεν προτείνεται ενιαίο μοντέλο ρύθμισης των οφειλών, όπως αυτό που ισχύει για όσες εμπίπτουν ήδη στον νόμο 4307/2014, αλλά λύσεις α λα καρτ, αναλόγως των χαρακτηριστικών της κάθε επιχείρησης, με στόχο αυτές να καταστούν βιώσιμες. Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για «μηχανισμό εθελούσιας συζήτησης όλων των πιστωτών μιας επιχείρησης», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών να προβλέπεται και «κούρεμα» του αρχικού φόρου.

Σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα των εξαιρέσεων από τη μεταβίβαση σε funds «κόκκινων» δανείων, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε μόνο στην κατηγορία των στεγαστικών που αφορούν σε πρώτη κατοικία, κάνοντας λόγο για αναζήτηση μεταβατικού σταδίου πριν από την απελευθέρωση της πώλησής τους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει εξαίρεση από την πώληση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που αφορούν σε πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 160.000 ευρώ, με τις ανάλογες προσαυξήσεις, βάσει της οικογενειακής κατάστασης του δανειολήπτη, κατά τα πρότυπα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία από τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει η εξαίρεση αυτή να ισχύσει έως τον Μάιο του 2018. Ωστόσο, οι δανειστές φέρεται να ζητούν η εξαίρεση αυτή να ισχύσει έως το τέλος του 2016. Την πλήρη άρνηση, τέλος, των δανειστών φέρεται να συναντά η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας για εξαίρεση από την πώληση και μερίδας «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων, καθώς και δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή