Πρώτα το ασφαλιστικό στη Βουλή και μετά διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Πρώτα το ασφαλιστικό στη Βουλή και μετά διαπραγμάτευση με τους δανειστές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και εφάπαξ, περικοπές στα χαμηλά (στο ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι) αλλά και στα ρετιρέ (στο ανώτατο πλαφόν συντάξεων), αύξηση εισφορών, καθώς και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες ανταποδοτικές παροχές στις οποίες θα προστίθεται η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ φιλοδοξεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να κλειδώσει τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα πρέπει να καταθέσει το σχετικό σχέδιο νόμου εντός της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ακολουθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία και να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το τέλος Απριλίου. Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, με τους οποίους μπορεί χθες τις πρώτες πρωινές ώρες να κήρυξε «παύση συνομιλιών», εκτιμά όμως ότι εάν υπήρχε λίγο περισσότερος χρόνος, ειδικά το ασφαλιστικό θα μπορούσε να «κλείσει».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, με τις προωθούμενες αλλαγές θα θιγεί λιγότερο από το 10% των σημερινών συνταξιούχων. Ο υπουργός παραδέχθηκε πως θα υπάρξουν «περιορισμένες» μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα επιδιωχθεί η προστασία των συνταξιούχων που λαμβάνουν συνολικά από συντάξεις έως 1.300 ευρώ. Αν και ο υπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, σύμφωνα με πληροφορίες το «αγκάθι» των επικουρικών παραμένει, παρότι κατά την τελευταία συνάντηση με τους πιστωτές, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών φάνηκαν να δέχονται ένα 75% του ελλείμματος του ΕΤΕΑ να καλυφθεί από μείωση δαπανών και ένα 25% από αύξηση εσόδων.

Στο υπουργείο ήδη επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για μικρότερη αύξηση εισφορών μεταξύ των οποίων η αύξηση εισφορών κατά 1 μονάδα για τρία χρόνια και 0,5 της μονάδας για τα επόμενα 3 (συνολικά 6 χρόνια) που οδηγούν μεσοσταθμικά σε αύξηση της τάξης του 0,75. Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ ξεκαθάρισε πως η σταδιακή του κατάργηση προβλέπεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί και από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ενώ υποστήριξε ότι θα αντικατασταθεί από την Εθνική Σύνταξη. Στο τραπέζι παραμένει η πρόταση για εμπροσθοβαρή εξοικονόμηση μέρους από τη συνολική ετήσια δαπάνη του ΕΚΑΣ και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε, πάντως, ότι το 80% των αυτοαπασχολουμένων θα πληρώνει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, εκτίμησε ότι – παρά τους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογιστούν οι συντάξεις τους- θα λάβουν υψηλότερη σύνταξη σε ποσοστό 80%. Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα χωρίς επεξηγήσεις, βάσει των οποίων με μέσο συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ και 36 έτη ασφάλισης, σημερινός συνταξιούχος λαμβάνει 725 ευρώ, ενώ ο μελλοντικός θα λαμβάνει 738 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή