Διπλό μήνυμα ΔΝΤ προς Αθήνα, Ευρωζώνη

Διπλό μήνυμα ΔΝΤ προς Αθήνα, Ευρωζώνη

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το παράθυρο ενός συμβιβασμού για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα άνοιξε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού. Η επικεφαλής του ΔΝΤ ουσιαστικά ζήτησε να μειωθεί ο μακροχρόνιος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους μετά το 2018, καθώς όπως είπε πολύ απλά «αυτός δεν θα επιτευχθεί». Ακόμη και για το 2018, εξάλλου, είπε ότι «πιθανώς να είναι εφικτός ο στόχος του προγράμματος, αλλά μόνο με μια ηρωική προσπάθεια από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό». Πρόσθεσε δε ότι το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό για το αν μπορεί να επιτευχθεί, ωστόσο είναι ανοιχτό να δει τι άλλα μέτρα μπορεί να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας εξάλλου στην εκπομπή Hard Talk του BBC, η κ. Λαγκάρντ είπε χειροκροτούμενη ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα, αλλά ο ρόλος που θα έχει θα προσδιορισθεί από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι Ελληνες για τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι. Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν επιμένει στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά θεωρεί ότι θα χρειασθεί κατά πάσα περίπτωση μία αναδιάρθρωση, που τόνισε ότι μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αναφέροντας χαρακτηριστικά την παράταση των λήξεων, μείωση των επιτοκίων ή και παύση αυτών για μία περίοδο. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη «να βγαίνει» το πρόγραμμα με ένα συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους, προσθέτοντας πάντως και την ανάγκη για ρεαλισμό, ώστε να μην υπάρχουν «φαντασιώσεις» για τους στόχους, είτε πρόκειται για τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα μέτρα, είτε για το χρέος.

Η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων στην πρόταση της κ. Λαγκάρντ δεν ήταν αρνητική, παρά την ένταση της πίεσης από το ΔΝΤ. Ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν τα μακροπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Οπως πρόσθεσε, «θέση της Επιτροπής είναι ότι κάνουμε πρόοδο και θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα». Πιο συγκεκριμένος ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συμφώνησε ότι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 χρειάζεται «ηρωική προσπάθεια», αλλά τόνισε ότι ήταν πολύ σημαντικός για τη συμφωνία του καλοκαιριού και εκτίμησε ότι «είναι πιθανό» να επιτευχθεί. Κι εκείνος ωστόσο παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ «θέτει ένα καλό ερώτημα», πώς μπορούμε να υποθέσουμε ότι για τις επόμενες δεκαετίες οι Ελληνες θα μπορούν να επιτυγχάνουν το 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρονιά: «Οπωσδήποτε υπάρχει ο κίνδυνος εκεί, και χρειάζεται να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν ξεφύγουν», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν υποσχεθεί από το 2012.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, ο οποίος νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τον κ. Ντάισελμπλουμ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, εξάλλου, ο κ. Λιου εκτίμησε ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων, του ΔΝΤ και της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία και αξιόλογη μείωση του χρέους.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί ακόμη με τον κ. Σόιμπλε, τον κ. Τσακαλώτο και την κ. Λαγκάρντ, αλλά και με τους επικεφαλής των θεσμών στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων στην Αθήνα. Οπως είπε, το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος αλλά και του χρέους θα συζητηθεί αυτές τις ημέρες, καθώς όλοι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, ωστόσο τόνισε ότι «δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων» στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup στο Αμστερνταμ και θα το συζητήσουμε πιο επίσημα εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επίσης ενημερώθηκε για την πρόοδο της αξιολόγησης με την επιστροφή της αποστολής από την Αθήνα, αλλά περισσότερο φαίνεται ότι το απασχόλησε η διαρροή της συνομιλίας των στελεχών του ως ζήτημα ασφάλειας, με κάποιους διευθυντές να τονίζουν ότι όποιος και αν έκανε τη διαρροή, είναι προσβολή για το ΔΝΤ και δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή