ΣΕΒ: Εξαντλούνται οι αντοχές των συνεπών φορολογουμένων

ΣΕΒ: Εξαντλούνται οι αντοχές των συνεπών φορολογουμένων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική της υπερφορολόγησης εξαντλεί τις αντοχές των συνεπών φορολογουμένων και επιχειρήσεων που έχουν μείνει ακόμη όρθιες, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, ενώ εκτιμά ότι οι καταθέσεις που έφυγαν δύσκολα θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει δημοσιονομικά πλεονάσματα μέσω της υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και των επιχειρήσεων που έχουν μείνει ακόμη όρθιες, αναφέρει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα, θα είναι καταστροφικό καθώς το διαθέσιμο εισόδημα και τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα θα καταρρεύσουν, οδηγώντας την οικονομία εκ νέου σε ύφεση και υποσκάπτοντας την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, οι αναλυτές του ΣΕΒ κάνουν ειδική αναφορά στις επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας των μερισμάτων από 10% σε 15% στους μετόχους επιχειρήσεων που έχουν κέρδη, δημιουργούν δουλειές, εξακολουθούν και πληρώνουν φόρους και κάνουν επενδύσεις, έχοντας ήδη συνεισφέρει πολλαπλώς στην προσπάθεια προσαρμογής. Επισημαίνουν επίσης ότι για όσο διάστημα διαρκεί η αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, οι καταθέσεις δεν πρόκειται να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν πρόκειται να αρθούν, και υπογραμμίζουν πως η επαναφορά στην κανονικότητα προϋποθέτει την όσο το δυνατόν ταχύτερη ρύθμιση των προβληματικών δανείων, με ενίσχυση του πτωχευτικού δικαίου και του πλαισίου πλειστηριασμών και μεταβίβασης των απαιτήσεων των τραπεζών σε εταιρείες εξειδικευμένες σε ρευστοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις και αναχρηματοδοτήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΒ παρατηρεί ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις πολιτικές που ακολουθούνται, παρόλο που η κυβέρνηση λογιστικά και μόνο φαίνεται να συμμορφώνεται με τη μνημονιακή διαδικασία, όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή. Ταυτόχρονα, επισημαίνει, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο, που να περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών με πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση του μεγέθους του κράτους στα όρια των δυνατοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή