Αυξήθηκαν κατά 5,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και κατά 7,6% οι αφίξεις το 2015

Αυξήθηκαν κατά 5,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και κατά 7,6% οι αφίξεις το 2015

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης συγκριτικά με το 2014 και το 2013 πέτυχε πέρυσι ο ελληνικός τουρισμός σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών, ταξιδιωτικών εισπράξεων και αριθμού διανυκτερεύσεων, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικά, το 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5,5%, φθάνοντας σε 14,12 δισ. ευρώ, όταν το 2014 και το 2013 είχαν αυξηθεί με ρυθμούς 10,2% και 16,4% αντίστοιχα. Ο αριθμός των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 7,6%, φθάνοντας σε 26,1 εκατ., όταν το 2014 και το 2013 είχε αυξηθεί κατά 20,7% και 18,7% αντίστοιχα. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 0,6%, ξεπερνώντας τα 188 εκατ., όταν το 2014 και το 2013 αυξήθηκε κατά 14,7% και κατά 14,4% αντίστοιχα. Σε αρνητικό πεδίο συνέχισαν να κινούνται πέρυσι, όπως και τη διετία 2013-14, οι δείκτες της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι και της μέσης διάρκειας παραμονής.

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε σε 540,9 ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 2%, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής (αριθμός διανυκτερεύσεων) μειώθηκε κατά 6,5%, στις 7,2 διανυκτερεύσεις. Αντίθετα, σημαντική βελτίωση παρουσίασε η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,9% και φθάνοντας σε 75,1 ευρώ. Σε ό,τι αφορά επιμέρους κλάδους της τουριστικής οικονομίας, θετικά ήταν τα αποτελέσματα από τον κλάδο της κρουαζιέρας, καθώς οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,2%, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ, οι επισκέπτες κατά 9,9%, φθάνοντας σε 2,63 εκατ., και οι διανυκτερεύσεις των επιβατών εκτός κρουαζιερόπλοιων κατά 14,4%, υπερβαίνοντας τα 4 εκατ.

Οι χαμηλότεροι ρυθμοί αύξησης στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού αποτυπώνουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο τομέας πέρυσι, λόγω των πολιτικοοικονομικών συνθηκών όπως διαμορφώθηκαν στη χώρα. Για τη φετινή χρονιά, αν ληφθούν υπ’ όψιν τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικοί προορισμοί, υπάρχουν, επίσης, ευνοϊκές προϋποθέσεις για την αύξηση των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού.

Ομως και πάλι υφίστανται σοβαρά ζητήματα που ναρκοθετούν την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, όπως η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, η υπερφορολόγηση, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κ.λπ. Σε χθεσινές τους δηλώσεις οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ολγα Κεφαλογιάννη και Φωτεινή Αραμπατζή, αναφερόμενες στη φημολογούμενη αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και στην πρόταση για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, σημείωσαν ότι αυτό που ξέρει να κάνει καλά η κυβέρνηση είναι να φορολογεί ακατάπαυστα την τουριστική επιχειρηματικότητα. Επίσης, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση έκδοσης νέας υπουργικής απόφασης για τη χρήση αιγιαλού και παραλιών, με αποτέλεσμα, ενώ έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος, να βρίσκονται μετέωρες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, και να τίθεται θέμα τεράστιων διαφυγόντων κερδών για τα ταμεία των Δήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή