Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η εβδομάδα για το χρηματιστήριο

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η εβδομάδα για το χρηματιστήριο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρά κέρδη +4,86% έκλεισε η σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση και το γενικό δείκτη να αναρριχάται στις 574,73 μονάδες. 

Ετσι σε εβδομαδιαία βάση το Χρηματιστήριο ενισχύθηκε +2,33%. Η σημερινή μεταμόρφωση του Χρηματιστηρίου μετά τις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί οφείλεται στην  παρεμβατική κίνηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που σχεδιάζει να προβεί σε αγορές των ομολόγων του EFSF, προσθέτοντας ρευστότητα 1 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές Ελληνικές  τράπεζες.

Ηταν μία ανέλπιστη κίνηση για τη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία στις συνεδριάσεις του Απριλίου παρουσιάζει απογοητευτική εικόνα. Χαμηλοί τζίροι, καμία ανάληψη επενδυτικού ρίσκου από τους επενδυτές που δείχνουν μουδιασμένοι από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το κέρδος από μια τέτοια κίνηση για τις τράπεζες θα είναι διπλό. Κατ’ αρχάς θα λογιστικοποιήσουν άμεσα σημαντικό κέρδος από την πώληση του 25% των ομολόγων, καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι καλύτερες από τις ονομαστικές.

Επιπλέον θα μπορέσουν τα αποτιμήσουν στα βιβλία τους το υπόλοιπο 75% των ομολόγων που δεν θα πωληθούν στην τιμή με την οποία έγινε η συναλλαγή, λογιστικοποιώντας περισσότερα κέρδη. Το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 800 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.

Στον χώρο των επιχειρήσεων η ολοκλήρωση του α΄ τριμήνου 2016 μάλλον θα κρύβει εκπλήξεις, καθώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετές εισηγμένες έχουν επιστρέψει σε ζημίες, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 είχαν επανέλθει σε κερδοφορία.

Βασική προϋπόθεση για να επιβιώσει οποιαδήποτε επιχείριση στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι πόσα χρήματα εισέρχονται στα ταμεία της. Οπως άλλωστε έδειξαν και τα ετήσια αποτελέσματα του 2015, οι εταιρείες που επανήλθαν σε κερδοφόρο χρήση είναι όσες κατόρθωσαν να διατηρήσουν θετικές τις ταμειακές τους ροές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή