Eνίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας

Eνίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει με ποσοστό 4,5% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, αλλά συγκεντρώνει το 15% των εξαγωγών μας. Κόντρα στην τάση αποβιομηχάνισης στα χρόνια της κρίσης με το κλείσιμο σημαντικών παραγωγικών μονάδων, όπως η ΣΕΛΜΑΝ, η Ideal Standard ή η LAFARGE, επιχειρήσεις όπως η πρότυπος βιομηχανία αλουμινίου ΕΛΒΑΛ, η βιομηχανική μονάδα ΣΑΒΟ, η βιομηχανία τροφίμων ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ, τα κτήματα Χατζημιχάλη, οι ιχθυοκαλλιέργειες ΓΑΛΑΞΙΔΙ και τα εκκοκκιστήρια SKL έρχονται να διαψεύσουν την εικόνα υποβάθμισης της περιοχής. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών ο εξαγωγικός προσανατολισμός, αφού πρόκειται για μονάδες που κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους σε αγορές του εξωτερικού, με θυγατρικές όχι μόνο στα γειτονικά Βαλκάνια αλλά και στη Βραζιλία και δραστηριότητες που φθάνουν μέχρι τη μακρινή Κίνα.

Η ανάδειξη αυτών των επιχειρήσεων, αλλά και των δυνατοτήτων ανάπτυξης που έχει η ευρύτερη περιοχή, ήταν ο στόχος της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με Οργανισμό Enterprise Greece με το πρόγραμμα Synergassia. Τριάντα εμπορικοί ακόλουθοι, από 25 πρεσβείες χωρών μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νότιος Αφρική, το Ισραήλ, η Ουγγαρία, αλλά και οι ΗΠΑ, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες της περιοχής από τους εκπροσώπους των φορέων, αλλά κυρίως να συναντηθούν με επικεφαλής των βιομηχανικών μονάδων, που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα.

Στόχος, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας και η δημιουργία νέων συνεργασιών μέσα από την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής, που συγκεντρώνει σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, όχι μόνο στον τομέα της βιομηχανίας, αλλά τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τριτογενή τομέα. «Ξεκινήσαμε με τα Κέντρα Στήριξης για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους. Συνεχίζουμε με κινήσεις για να ανοιχτούν σε όλο τον κόσμο και να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια αγορά. Είναι απόφασή μας να πάμε κόντρα στα λουκέτα και να προχωρήσουμε», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφερειακή Αρχή είναι η δημιουργία οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου στη ζώνη του Ασωπού στη Βοιωτία, που θα θέσει προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση βιομηχανιών και θα κάνει δυνατή την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού επικίνδυνων αποβλήτων. 

Οι δυνατότητες της περιοχής σύμφωνα με τους ανθρώπους της Περιφερειακής Αρχής είναι σημαντικές, καθώς οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της περιοχής παράγουν το 35% των ψαριών της χώρας, το 12% των ξηρών καρπών, το 50% της παραγόμενης ποσότητας μελιού, το 95% της στέβιας, το 14% του κρασιού, το 13% των οσπρίων, το 9% του λαδιού, αλλά και το 11% του χοιρινού κρέατος και το 8% των πουλερικών, καλύπτοντας όλα τα αντιπροσωπευτικά προϊόντα του αγροτικού τομέα. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι προοπτικές του τουρισμού που συμμετέχει μόνο στο 55% του ΑΕΠ της περιοχής έναντι 75% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή