Μεγάλη απόσταση χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές για την πώληση των «κόκκινων» δανείων

Μεγάλη απόσταση χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές για την πώληση των «κόκκινων» δανείων

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη μεγάλης απόστασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές επί του ζητήματος της πώλησης των «κόκκινων» δανείων. Αν και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ότι είναι πιθανό έως τις 22 Απριλίου να υπάρξει συμφωνία επί του θέματος, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ακριβώς αντίθετο. Και πλέον πιο ισχυρή ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι σε αντίθεση με ό,τι έχει προαναγγελθεί για τις αλλαγές στη φορολογία και στο ασφαλιστικό σύστημα, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν θα κατατεθεί επί του παρόντος σχετικό νομοσχέδιο. Αυτό, πάντως, που φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως τις δύο πλευρές και αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο που έχουν οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Επί της ουσίας πρόκειται για διεύρυνση του αντικειμένου του νόμου 4307/204 (γνωστός ως νόμος Δένδια) τόσο σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών όσο και το κεφάλαιο της θέσης των επιχειρήσεων σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Οι προτάσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται επί τάπητος είναι οι ακόλουθες:

• Ενταξη στον μηχανισμό της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Σήμερα και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2016 ο μηχανισμός αυτός ισχύει για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ.

• Κατάρτιση σχεδίων βιωσιμότητας έτσι ώστε να εφαρμόζονται λύσεις «α λα καρτ» για κάθε επιχείρηση.

• Θέσπιση μηχανισμού συνεργασίας ανάμεσα στους πιστωτές με ειδικό βάρος να δίνεται στο Δημόσιο.

• Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα σχέδια αναδιάρθρωσης, θα ενεργοποιείται με ταχύτερο και πιο άμεσο τρόπο ο πτωχευτικός κώδικας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε μη τραπεζικά ιδρύματα, το υπουργείο Οικονομίας εμφανίζεται για μια ακόμη φορά –όπως δηλαδή και στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς– με μια μαξιμαλιστική πρόταση, από την οποία στη συνέχεια αναγκάζεται να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις.

Εξαιρέσεις

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει αρχικά να εξαιρεθούν της πώλησης δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως ύψους δανείου. Επίσης, είχε προτείνει ανάλογη εξαίρεση για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ύψος δανείου έως 500.000 ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες έως 250.000 ευρώ και για καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ. Η πρόταση απορρίφθηκε… ασυζητητί με συνέπεια το υπουργείο Οικονομίας να προτείνει για τα στεγαστικά δάνεια όριο με βάση την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας και συγκεκριμένα έως 160.000 ευρώ. Πρότεινε δε, η εν λόγω εξαίρεση να ισχύσει έως τον Μάιο του 2018. Για τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέβασε το όριο στα 100.000 ευρώ, για τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες στα 75.000 ευρώ και για τα καταναλωτικά στα 5.000 ευρώ.

Τι απαντούν οι δανειστές; Συζητούν μόνο κάποιες εξαιρέσεις για τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, θέτοντας χαμηλότερο όριο αντικειμενικής αξίας αλλά και εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, οι θεσμοί φέρεται να έχουν προτείνει εξαίρεση από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 100.000 – 120.000 ευρώ και αφορούν δανειολήπτη με ετήσιο εισόδημα έως 8.180 ευρώ. Επιπλέον, προτείνουν η εξαίρεση αυτή να ισχύσει πολύ λίγο, έως τον Δεκέμβριο του 2016. Επιμένουν δε στην άμεση και πλήρη απελευθέρωση της πώλησης σε μη τραπεζικά ιδρύματα όλων των άλλων κατηγοριών δανείων.

Η πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημοσίως ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί και το ζήτημα της πώλησης ενήμερων δανείων, ακόμη και όταν δεν μεταβιβάζεται πακέτο «κόκκινων» δανείων του ιδίου του δανειολήπτη. Μέχρι πρόσφατα, ο κ. Σταθάκης όχι μόνο δεν επιβεβαίωνε αυτή τη συζήτηση, αλλά είχε εμφανισθεί ενοχλημένος από σχετικές αναφορές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή