«Δώρο» στο λαθρεμπόριο η όγδοη αύξηση του φόρου στα τσιγάρα

«Δώρο» στο λαθρεμπόριο η όγδοη αύξηση του φόρου στα τσιγάρα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι εγχώριες και ξένες καπνοβιομηχανίες στη χώρα μας εξαιτίας του ενδεχόμενου να αυξηθεί ο φόρος στα καπνικά προϊόντα για 8η φορά από το 2010. Μιλώντας στην «Κ» o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Japan Tobacco Inc. (JTI) στην Ελλάδα, Ηλίας Ασημακόπουλος, υποστηρίζει ότι «η υπερφορολόγηση των καπνικών προϊόντων, ενισχυόμενη από τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της οικονομικής κρίσης, πυροδότησε τη ραγδαία άνοδο του λαθρεμπορίου τα τελευταία χρόνια».

Απώλεια εσόδων

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2015 το παράνομο εμπόριο τσιγάρων βρισκόταν στα επίπεδα του 20%, έναντι μόλις 3% που ήταν το 2009. Υπολογίζεται ότι το 2015 το Δημόσιο έχασε έσοδα πάνω από 700 εκατ. ευρώ λόγω του παράνομου εμπορίου καπνού. Στο μεταξύ από το 2013 έχει κάνει έντονη την παρουσία του και το παράνομο εμπόριο χύμα καπνού που εκτιμάται σήμερα σε 500 τόνους ετησίως.

Οπως διευκρινίζει ο κ. Ασημακόπουλος, «το πρόβλημα της χώρας μας σήμερα εστιάζεται στα “παράνομα λευκά”. Πρόκειται για τσιγάρα τα οποία κατασκευάζονται για να διατίθενται μόνο διά της λαθραίας οδού και τα οποία αποτελούν σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία παράνομων τσιγάρων, αγγίζοντας το 57%». Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, «οι αιφνίδιες και αλλεπάλληλες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου

Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα προϊόντα καπνού τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει τεράστιες και αναίτιες ζημίες στις εταιρείες προϊόντων καπνού και έχουν κλονίσει το αναγκαίο κλίμα φορολογικής εμπιστοσύνης στην αγορά. Οι καταναλωτές επηρεάζονται από κάθε αύξηση φόρου στα καπνικά προϊόντα. Αφενός περιορίζουν τις αγορές νόμιμων προϊόντων, γεγονός που έχει άμεση επίδραση στα δημόσια έσοδα και αφετέρου στρέφονται, με αυξητικούς ρυθμούς, στα παράνομα προϊόντα καπνού».

Από την πλευρά της JTI, σημειώνει ο πρόεδρος της ελληνικής θυγατρικής: «το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καθώς και οι νομοθετικές και ρυθμιστικές αλλαγές που γίνονται κάθε φορά στο πλαίσιο μιας αύξησης φόρου στα καπνικά προϊόντα δεν επιτρέπουν την άμεση μετακύλιση της αύξησης αυτής στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα την απορρόφησή της από την ίδια την εταιρεία. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης απαιτούν δυναμική αντιμετώπιση προκειμένου να μην επηρεάσουν τις επενδυτικές δραστηριότητες της εταιρείας μας και διαταράξουν τις ισορροπίες της αγοράς». Στην ερώτηση της «Κ» για το νομοσχέδιο που αφορά το λαθρεμπόριο τσιγάρων, που θα φέρει τον Μάιο προς ψήφιση το υπουργείο Οικονομικών, εάν θα καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο μέσω της ιχνηλασιμότητας των τσιγάρων, ο κ. Ηλίας Ασημακόπουλος δηλώνει τα εξής: «Κανένα σύστημα ιχνηλασιμότητας δεν “πιάνει” τα παράνομα λευκά. Πιστεύουμε ότι η λύση που θα επιλεγεί για την ιχνηλασιμότητα θα πρέπει να μην απαιτεί αύξηση του κόστους και να μην προκαλεί καμία επιβάρυνση ούτε για τους καταναλωτές ούτε για τις επιχειρήσεις».

Η JTI από το 2009 που ξεκινάει η κρίση μέχρι και το 2015 έχει συνεισφέρει στο ελληνικό Δημόσιο έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνού συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ (2015: η JTI συνεισέφερε το 21% των συνολικών εσόδων ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνού). Η συνεισφορά της εταιρείας στην Ελλάδα και την ελληνική αγορά προϊόντων καπνού δεν περιορίζεται μόνο στα φορολογικά έσοδα από τον καπνό, καθώς: Τα προϊόντα της διατίθενται στην ελληνική αγορά από το 1980 και αποτελεί παραδοσιακό αγοραστή ελληνικών καπνών, απορροφώντας περίπου το 10% της ετήσιας παραγωγής καπνού της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή