Στο 15% αυξάνεται η φορολογία στα μερίσματα

Στο 15% αυξάνεται η φορολογία στα μερίσματα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα που υπονομεύει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αποτελεί η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από 10% σε 15% που προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Με την αύξηση αυτή, αλλά και την αύξηση που έχει γίνει στον φορολογικό συντελεστή των Α.Ε. και ΕΠΕ από το 26% στο 29%, ο συνολικός συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών θα διαμορφωθεί στο 39,65%, που αποτελεί τον υψηλότερο συντελεστή στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων είχε μειωθεί στο 10% το 2013 ως μέσο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, για τις εισηγμένες εταιρείες αποτελεί αντιεπενδυτικό μέτρο στη προσπάθειά τους να επιβραβεύσουν τους μακροπρόθεσμους μετόχους τους. Οπως άλλωστε ομολογούν τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, ο βασικός λόγος που αποχώρησε η πλειονότητα των Ελλήνων επενδυτών από το Χρηματιστήριο είναι ότι χάθηκε το κίνητρο του μερίσματος που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε βασική πηγή εσόδων για χιλιάδες συμπατριώτες μας. Για παράδειγμα, οι 24 εισηγμένες που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινώσει τη διανομή μερίσματος με βάση τα περσινά κέρδη θα επιβαρυνθούν κατά 20,61 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το μεικτό ποσό για μέρισμα που έχουν ανακοινώσει οι εισηγμένες ανέρχεται σήμερα σε 670 εκατ. το οποίο αναλύεται σε καθαρό ποσό 622,66 εκατ. ευρώ και φόρος 10%, δηλαδή 47,39 εκατ.

Με την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων στο 15%, το καθαρό ποσό πέφτει σε 601 εκατ. και ο φόρος σε 68 εκατ.

Βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχει μια μείωση στο διανεμηθέν ποσό στους μετόχους της τάξης των 21 εκατ. Αν ίσχυε η ίδια φορολογία για τη χρήση του 2014, τότε η μείωση θα ήταν της τάξης των 26 εκατ. (παρακράτηση 81 εκατ. έναντι 55,6 εκατ. που παρακρατήθηκαν).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή