ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία η αλλαγή του μείγματος πολιτικής, το μήνυμα ΣΕΒ – ΙΟΒΕ

29973ev_kk_22308129

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% είναι εφικτό σενάριο, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας από το βήμα της τρίτης οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) συμπληρώνοντας όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για μία σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη είναι να αλλάξει το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Φέσσας αναφερόμενος στο μείγμα πολιτικής σημείωσε ότι αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά είναι πρόβλημα όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων.

Για την προοπτική της υπερφορολόγησης σημείωσε ότι μία τέτοια λύση «δεν δίνει κίνητρο ούτε στον εργαζόμενο, ούτε στον επιχειρηματία, ούτε στην κοινωνία για δημιουργία πλούτου. Οι επιχειρήσεις ακόμη και να μείνουν στη χώρα – αν δεν μετεγκατασταθούν ή κλείσουν – υπάρχουν πολλά παραδείγματα (καπνός, ΦΠΑ) που αποδεικνύουν ότι όσο ανεβαίνουν οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται τα έσοδα».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του καθενός στην καταβολή του φόρου είναι το πρόβλημα. Αν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση, συνέχισε ο πρόεδρος, εάν δεν πληρώσουν όλοι αυτό που τους αναλογεί και αν δε σταματήσει η φοροκλοπή δεν γίνεται να λυθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής «και η ηλεκτρονική διασταύρωση είναι ο καταλληλότερος μηχανισμός», όπως είπε.

«Σαφώς πρέπει ο πλούσιος να συμμετέχει περισσότερο στη φορολόγηση, αλλά να ορίσουμε ποιος είναι αυτός. Κανείς δεν πληρώνει ευχάριστα επιπλέον χρήματα αλλά όλοι είμαστε πρόθυμοι να περάσει η χώρα τα δύσκολα. Λίγο μυαλό χρειάζεται και λίγο συνεννόηση», σημείωσε.

Ενα δεύτερο σημαντικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας είπε ο κ. Φέσσας ότι είναι οι ιδιωτικοποιήσεις «να είναι εκτεταμένες και να τις διαχειρίζεται ένας φορέας» και το τρίτο στοιχείο είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που δίνουν ώθηση στην οικονομία και τέλος να υπάρξει ασφάλεια δικαίου και φιλοεπιχειρηματική πρακτική.

ΙΟΒΕ

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Νίκος Βέττας υπογράμμισε ότι «υπάρχουν καλά σημάδια για θετική πορεία αλλά τα βραχυχρόνια θετικά σημεία δεν πρέπει να θεωρηθούν και ως αρκετά βήματα. Επειδή ένας δείκτης μπορεί να τσιμπήσει λίγο πιο πάνω, η βραχυχρόνια καταστολή δεν λύνει το πρόβλημα, είναι μια φενάκη».

Για το ασφαλιστικό σημείωσε ότι ακόμη και καλά να πήγαινε η οικονομία μας θα ήταν πρόβλημα που πρέπει να χειριστούμε υποχρεωτικά. Δεν μπορεί να λυθεί το θέμα χωρίς να μειωθούν υφιστάμενες συντάξεις. «Είναι αναποτελεσματικό και αμφιβόλου ηθικής να φορολογούνται κάποιοι 35 χρονών για να πληρώνονται κάποιοι τη σύνταξή τους ή τις περικοπές να τις επωμιστούν μόνο μερικοί και σε κάθε περίπτωση το ασφαλιστικό δεν πρέπει να γίνει φορολογικό. Πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα», σημείωσε ο ίδιος.

Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών με προοδευτικό τρόπο δεν φέρνει επιπλέον εισοδήματα, συνέχισε ο κ. Βέττας, ενώ πλήττει συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού.

Επιπλέον για την πορεία προς την ανάπτυξη σημείωσε ότι πρέπει να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα και να προωθηθούν επειγόντως οι αποκρατικοποιήσεις μέσω ενός πραγματικά αναπτυξιακού ταμείου.

«Υπάρχει πλήρης παρανόηση για το πως μπορεί να γίνει η ρύθμιση του χρέους. Δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτεί η οικονομία. Πρέπει να υπάρχει συμπληρωματικότητα», είπε.

Μήνυμα υφυπουργού Οικονομίας

Ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης δεν παραβρέθηκε αλλά έστειλε μήνυμα στο οποίο υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ταχύτερα από τις εκτιμήσεις το 2015 με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία άρα η κομισιόν θεωρεί ότι είναι εφικτό να επιτευχθούν οι στόχοι ανασυγκρότηση της οικονομίας με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα αναθεωρηθεί προς συγκεκριμένες δραστηριότητες και παράλληλα η στενότητα πόρων θα αντιμετωπιστεί με ανασχεδιασμό μίας σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων.