Οχι από ESM σε χαμηλά σταθερά επιτόκια

Οχι από ESM σε χαμηλά σταθερά επιτόκια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στα σενάρια για «πάγωμα» των επιτοκίων των δανείων που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα έβαλε χθες ο ίδιος ο Μηχανισμός. Οπως ανέφερε, μέσω ανάρτησής του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, «ο ESM δεν εξετάζει πιθανές επιλογές καθορισμού σταθερού επιτοκίου σε χαμηλά επίπεδα για την Ελλάδα».

Ωστόσο, νωρίτερα ο Μηχανισμός είχε επιβεβαιώσει ότι εξετάζει τρόπους –τεχνικής φύσεως– για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οπως ανέφερε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, βάσει της συμφωνίας του Αυγούστου μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, η τελευταία έχει δεσμευτεί να εξετάσει –εφόσον κριθεί απαραίτητο– τη λήψη πρόσθετων μέτρων προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Με ορίζοντα τη συγκεκριμένη δέσμευση, ο ESM έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανές επιλογές σε καθαρά τεχνικό επίπεδο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Μηχανισμού. Διευκρίνιζε, δε, πως «οι επιλογές αυτές δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η όποια πιθανή απόφαση για περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να ληφθεί μόνο με ομόφωνη ψήφο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Πάντως, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες είναι αυτές οι λύσεις που εξετάζονται, αλλά κατέστησε σαφές ότι αποφάσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους θα ληφθούν μόνο εάν η Αθήνα συμμορφωθεί πλήρως με τις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, ο ESM απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας των δανείων που έχει διαθέσει στην Ελλάδα.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» στις 19 Απριλίου, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, παρουσίασε στον Γερμανό ομόλογό του και στα στελέχη των θεσμών πρόταση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ζητούσε, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή των υφιστάμενων επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων με τα σημερινά αρνητικά επιτόκια. Να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή δεν προβλέπει «πάγωμα» των επιτοκίων δανεισμού στα σημερινά επίπεδα, αλλά απλή μετατροπή τους στα αρνητικά επίπεδα που υπάρχουν τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή