Εμπόδιο στην ανάπτυξη η υπερφορολόγηση

Εμπόδιο στην ανάπτυξη η υπερφορολόγηση

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μείγμα πολιτικής (μεγάλη αύξηση φόρων χωρίς περιστολή δαπανών) είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για μια σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας από το βήμα της 3ης οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

Η υπερφορολόγηση, σημείωσε, είναι μία λύση που «δεν δίνει κίνητρο ούτε στον εργαζόμενο, ούτε στον επιχειρηματία, ούτε στην κοινωνία για τη δημιουργία πλούτου. Οι συνεπείς επιχειρήσεις (και εργαζόμενοι) ακόμη και αν μείνουν στη χώρα –αν δεν μετεγκατασταθούν ή κλείσουν– σε βάθος χρόνου δεν θα μπορούν να στηρίξουν την αυξημένη φορολογία. Συνεπώς, πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και έχουμε ήδη πολλά παραδείγματα (καπνός, ΦΠΑ) που αποδεικνύουν ότι, παρόλο που ανεβαίνουν οι φορολογικοί συντελεστές, μειώνονται τα έσοδα». Το πρόβλημα, τόνισε ο κ. Φέσσας, αφορά τόσο την παρούσα κυβέρνηση όσο και όλες σχεδόν τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε, επίσης, ότι εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση, εάν δεν πληρώσουν όλοι το ποσό που τους αναλογεί κι εάν δεν σταματήσει η φοροκλοπή, δεν θα λυθεί το πρόβλημα των δημοσίων εσόδων και πρόβαλε την ηλεκτρονική διασταύρωση ως τον καταλληλότερο μηχανισμό πάταξης της φοροδιαφυγής. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Φέσσας, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει «να είναι εκτεταμένες και να τις διαχειρίζεται ένας φορέας». «Σαφώς πρέπει ο πλούσιος να συμμετέχει περισσότερο στη φορολογία, αλλά να ορίσουμε ποιος είναι πλούσιος. Κανείς δεν θα πληρώσει ευχάριστα επιπλέον χρήματα, αλλά όλοι οι Ελληνες είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε ώστε να περάσει η χώρα τα δύσκολα», σημείωσε. Το τρίτο στοιχείο για την έξοδο από την κρίση είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή