Ανεξέλεγκτη παραμένει η ελληνική αγορά του ηλεκτρονικού τζόγου

Ανεξέλεγκτη παραμένει η ελληνική αγορά του ηλεκτρονικού τζόγου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος, υποστήριξαν ομιλητές κατά τη διάρκεια ημερίδας του βρετανικού περιοδικού Gambling Compliance, που έγινε την Τρίτη στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντώνης Στεργιώτης, οι εκπρόσωποι του εξειδικευμένου βρετανικού περιοδικού και το μέλος του Δ.Σ. της Gambling Malta Ltd, η οποία διαχειρίζεται τον δικτυακό τόπο Stoiximan, Γιάννης Σπανουδάκης δεν κατάφεραν, μάλιστα, να συμφωνήσουν ούτε στους αριθμούς.

Στην ημερίδα μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οριστική αδειοδότηση των εταιρειών που λειτουργούν εδώ και 4 χρόνια με «προσωρινές άδειες». Πρέπει, όμως, πρώτα να καμφθούν οι ενστάσεις του ΟΠΑΠ, η διοίκηση του οποίου –και με πρόσφατη αναφορά προς υπουργεία και δικαστικές αρχές– υποστηρίζει πως διαθέτει το μονοπώλιο και στο διαδικτυακό στοίχημα.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Στεργιώτης υποστήριξε πως «μερικές από τις επιχειρήσεις που έλαβαν τις 24 προσωρινές άδειες δεν παρέχουν on line στοιχηματισμό. Αντίθετα, κάνουν επίγειο στοιχηματισμό σε συνεργασία με internet cafe, με μαύρες προμήθειες, μαύρα χρήματα», κ.λπ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ προχωρά σε τέτοιες καταγγελίες, αλλά οι εταιρείες που «φωτογραφίζει» εξακολουθούν να λειτουργούν.

Ο κ. Στεργιώτης είπε πως η ΕΕΕΠ έστειλε ερωτηματολόγιο στις 24 εταιρείες που έχουν λάβει «προσωρινές» άδειες, αλλά απάντησαν οι 21. Από τις απαντήσεις προκύπτει πως τα συνολικά έσοδα ήταν το 2015 περί τα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα μεικτά κέρδη προσέγγισαν τα 116,2 εκατ. ευρώ. Ομως, σύμφωνα με το Gambling Compliance, «οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος έχουν ετησίως μεικτά κέρδη (GGR) μεταξύ 210 και 250 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, το οποίο, αν ρυθμιστεί στα σημερινά επίπεδα φορολογίας (σ.σ. πριν από την αύξηση του εσόδου του Δημοσίου επί των GGR στα 35% από 30%), μπορούν να οδηγήσουν σε έσοδα 67,5 εκατ. ευρώ ετησίως».

Με άλλους αριθμούς εμφανίστηκε ο πρώην επικεφαλής του ΟΠΑΠ και σήμερα μέλος του Δ.Σ. της Gambling Malta Ltd Γιάννης Σπανουδάκης, ο οποίος θεωρεί πως το μεικτό κέρδος των εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα προσεγγίζει το 10% του συνολικού GGR της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, που πέρυσι έφτασε τα 1,85 δισ. ευρώ. Τα μεικτά κέρδη των 24 εταιρειών κινούνται πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, εκτίμησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή