Μία συμφωνία και πολλά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

Μία συμφωνία και πολλά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές διαφορές παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στα θέματα της αξιολόγησης, ενώ οι δύο πλευρές είχαν έντονες συζητήσεις και για το ποιες αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων που θα συσταθεί.

Στο μοναδικό θέμα που φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία ήταν αυτό της αύξησης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Πέραν αυτού, όμως, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι, κατά τη διάρκεια και των χθεσινών συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, παρέμεναν μεγάλες διαφορές για σημαντικά θέματα της αξιολόγησης. Ειδικότερα:

Ασφαλιστικό: Οι δανειστές αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών και ζητούν μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πρόταση, όπως καταγράφεται στο σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προβλέπει μεν έμμεση ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, με δυνατότητα όμως χρήσης και της περιουσίας του ενιαίου υπερεπικουρικού. Παράλληλα περιλαμβάνει αύξηση των εισφορών για 6 χρόνια, ενώ μειώνονται τόσο οι νέες όσο και οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Δίχτυ προστασίας τίθενται τα 1.300 ευρώ μεικτά, τα οποία στην τσέπη του συνταξιούχου, όμως, δεν ξεπερνούν τα 1.170 ευρώ. Εισερχόμενος στις πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιων μικρών, βελτιωτικών παρεμβάσεων στο σχέδιο νόμου (το οποίο δήλωνε αποφασισμένος να καταθέσει ακόμη και σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα), αποκλείοντας όμως μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Αφορολόγητο όριο: Η τρόικα επιμένει σε μεγαλύτερη από την προτεινόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Οι θεσμοί ζητούν τη διαμόρφωσή του στα 8.182 ευρώ, από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει τη μείωσή του στα 9.091 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δημόσια δηλώσει πως δεν θα είναι αυτός ο υπουργός που θα εισηγηθεί αφορολόγητο όριο μικρότερο των 9.091 ευρώ.

«Κόκκινα» δάνεια: Οι δανειστές φέρονται διατεθειμένοι να συναινέσουν στην εξαίρεση από την πώληση δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν ευάλωτες οικονομικά ομάδες. Πρόκειται στην πραγματικότητα για δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 120.000 ευρώ και με ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη στο ύψος των εύλογων δαπανών διαβίωσης, δηλαδή 8.180 ευρώ για άγαμο και με τις ανάλογες προσαυξήσεις, βάσει της οικογενειακής κατάστασης. Οι δανειστές επιμένουν η εξαίρεση αυτή να ισχύσει έως τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ η κυβέρνηση έως τον Μάιο του 2018. Παρά τις έστω χαμηλές προσδοκίες της Αθήνας ότι θα μπορούσε να πετύχει εξαίρεση από την πώληση και για ένα μέρος των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δεν φαίνεται να το καταφέρνει, καθώς οι δανειστές ζητούν πλήρη και άμεση απελευθέρωση της μεταβίβασης σε μη τραπεζικά ιδρύματα. Η ύπαρξη της μεγάλης απόστασης επιβεβαιώθηκε χθες το απόγευμα και από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μικρή σύγκλιση, ενώ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτικός για την ύπαρξη συμφωνίας επί του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων στην παρούσα φάση.

Ταμείο αποκρατικοποιήσεων: Πολύωρη ήταν η χθεσινή συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Δηλαδή, ποια περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο ταμείο, ώστε να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή