Τρεις συν μία προϋποθέσεις με στόχο τη δημιουργία της «αθηναϊκής Ριβιέρας»

Τρεις συν μία προϋποθέσεις με στόχο τη δημιουργία της «αθηναϊκής Ριβιέρας»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ξεκινάει η ευρύτερη αξιοποίηση της λεγόμενης και «αθηναϊκής ριβιέρας», με βάση τους σχεδιασμούς των δήμων, αλλά και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και του ΤΑΙΠΕΔ. Εφόσον προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Ελληνικού, προωθηθεί η αξιοποίηση της μαρίνας του Αλίμου και καθώς ολοκληρώνεται το Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, η δυτική ακτή της Αττικής θα έχει αλλάξει ριζικά όψη. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούνται και μικρότερες συγκριτικά αλλά καθοριστικές τοπικά κινήσεις αξιοποίησης.

Το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση μεγάλων παραλιακών εκτάσεων στους δήμους και την ανάπτυξη εγκαταλελειμμένων ως επί το πλείστον χώρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας. Σε πρώτη φάση οι παραχωρήσεις παραλιακών και όμορων τους εκτάσεων θα γίνει προς τους δήμους Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Αλίμου. Για τον σκοπό αυτόν αναμένεται να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ, προκειμένου να επικυρώσει την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τους δήμους και σε δεύτερη φάση και αφού υποβληθούν τα προσχέδια των master plan ανάπτυξης από τους δήμους, θα ολοκληρωθούν οι σχετικές συμβάσεις.

Η διάρκεια

Στην περίπτωση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, η οποία εμφανίζεται μακράν και ως η πιο ώριμη από πλευράς προεργασίας, η παραχώρηση θα είναι διάρκειας 20 ετών, με δυνατότητα επέκτασης κατά άλλα 20 χρόνια. Η ΕΤΑΔ θα εισπράττει ποσοστό από τη λειτουργική κερδοφορία των παραχωρήσεων αυτών, η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση των οποίων θα εστιάσει σε ήπιες χρήσεις, όπως οργανωμένες πλαζ, εστίαση, αναψυκτήρια και χώρους περιπάτου και πρασίνου. Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρήγορης Κωσταντέλλος, μιλώντας στην «Κ», εξηγεί πως η παραχώρηση που αφορά την περιοχή του περιλαμβάνει περί τα 525 στρέμματα παραλιακής ζώνης και 120 στρέμματα αιγιαλού σε 9,5 χλμ. ωφέλιμης ακτογραμμής από τα συνολικά 51 χλμ. που εμπίπτουν στα όρια του δήμου. Εξ αυτών των 51 χλμ., τα 13 χλμ. είναι ήδη παραχωρημένα σε ιδιώτες και λειτουργούν ως κλειστοί χώροι, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε μεγάλο μέρος βραχώδεις εκτάσεις μη αξιοποιήσιμες. Οι παραχωρήσεις σε αυτό το κομμάτι προς τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αφορούν, σύμφωνα με τον Γ. Κωσταντέλλο, το camping της Βούλας, τη Β΄ πλαζ Βούλας, την ανανέωση των παραχωρήσεων τμήματος της ζώνης Καβουρίου και του τμήματος του όρμου Βουλιαγμένης, και την Α΄ και Β΄ πλαζ της Βάρκιζας. Το σχέδιο, που, όπως σημειώνει στην «Κ» ο δήμαρχος, έχει τη στήριξη της Περιφέρειας, θα βασιστεί στις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος 254 του Μαρτίου του 2004, με βάση το οποίο άλλωστε είναι επιτρεπτή η όποια ήπια πολεοδόμηση σε ολόκληρη την ακτή του Σαρωνικού.

Οι συμπράξεις

Η επιμέρους ανάπτυξη των παραχωρήσεων θα γίνει είτε με συμπράξεις του δήμου με ιδιώτες είτε με υποπαραχωρήσεις. Τα δε έσοδα από την εκμετάλλευση θα επανεπενδύονται στην ανάπτυξη των εκτάσεων αυτών και δεν θα χρηματοδοτούν αδιακρίτως τους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Πέραν όμως των παραχωρήσεων εκτάσεων της παραλίας που τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου αλλά και την παράταση παραχωρήσεων που τους έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν κυοφορείται και η ευρύτερη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.

Το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ, ως επισπεύδοντες, επεξεργάζονται ένα master plan για όλη αυτή την περιοχή, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο, προκειμένου να προωθηθεί ένα ρυθμιστικό σχέδιο για αυτή τη ζώνη. Σε αυτή την έκταση, περιουσία κατέχουν βέβαια και άλλοι φορείς, προεξαρχούσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο συντονισμός των οποίων επιχειρείται από τους επισπεύδοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή