Υποχώρησαν σε όλα τα αστικά κέντρα οι τιμές ακινήτων στη διάρκεια του 2015

Υποχώρησαν σε όλα τα αστικά κέντρα οι τιμές ακινήτων στη διάρκεια του 2015

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση ή στην καλύτερη περίπτωση σταθεροποίηση κατέγραψε πέρυσι η πορεία των τιμών των κατοικιών στις περισσότερες πόλεις της περιφέρειας. Αυτό προκύπτει εξετάζοντας κανείς τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε σχετικές ημερίδες του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και αφορούν την πλειονότητα των μεγάλων αστικών κέντρων, μεταξύ άλλων, σε Πελοπόννησο, Μακεδονία και Θεσσαλία. Ειδικότερα:

Θεσσαλία

Αρχής γενομένης από τη Θεσσαλία, η μείωση των τιμών των κατοικιών συνεχίστηκε και το 2015, αν και η πτωτική αυτή πορεία ήταν ηπιότερη. Αυτό που είναι δεδομένο, πάντως, σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη της Eurobank Property Services, είναι ότι οι αξίες θα συνεχίσουν να υποχωρούν και φέτος, εκτός ίσως από τουριστικού χαρακτήρα ακίνητα σε επιλεγμένα σημεία του Βόλου (Πήλιο), στις Σποράδες και στην Καλαμπάκα. Σύμφωνα με την κ. Γκίκα, στέλεχος της εταιρείας, στη Λάρισα, οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το 2014, με τη μεγαλύτερη πτώση (-5%) να εντοπίζεται στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα άνω των 20 ετών, όπου υπάρχει υπερπροσφορά. Στον Βόλο, οι τιμές δεν υποχώρησαν ιδιαίτερα από το 2014, ενώ στα Τρίκαλα καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 8% κατά μέσον όρο.

Στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με σχετική έρευνα της FVAT Advisory, οι τιμές διατήρησαν και το 2015 την πτωτική τους πορεία, με τη μείωση να είναι μικρότερη σε ακίνητα σε καλές τοποθεσίες και μεγαλύτερη σε παλιότερες κατασκευές. Παράλληλα, είναι σαφές ότι ακόμη και μετά την πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αυτές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες των πραγματικών τιμών πώλησης. Οπως αναφέρει η έρευνα, το απόθεμα των απούλητων νεόδμητων κατοικιών παραμένει υψηλό, με αποτέλεσμα οι νέες αναπτύξεις να είναι «παγωμένες», ενώ ανοδική πορεία παρουσιάζει και το απόθεμα των προς πώληση μεταχειρισμένων κατασκευών.

Στις επιμέρους πόλεις, θετικότερη είναι η εικόνα στο Αργος, στην Τρίπολη και στην Καλαμάτα, καθώς στις εν λόγω πόλεις, οι τιμές εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης. Στον αντίποδα, μεγάλη πτώση τιμών πάνω από 15% σημειώθηκε στον Πύργο, ενώ μικρότερη ήταν το 2015 η πτώση σε Πάτρα (από 5% έως 8%), Κόρινθο (από 5% έως 10%) και Σπάρτη (έως 5%). Οπως προκύπτει, ζήτηση εκδηλώνεται μόνο σε μικρά διαμερίσματα και γενικότερα για ακίνητα που εμφανίζουν μικρό λειτουργικό κόστος, ενώ άνοδος καταγράφεται στην προσφορά παλιότερων διαμερισμάτων, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν πρόσθετη ρευστότητα για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεών τους.

Mακεδονία

Σε «ρηχά νερά» κινήθηκε το 2015 και η αγορά κατοικίας της Μακεδονίας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του κ. Δημ. Χατζηαποστόλου, πολιτικού μηχανικού, στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας, η υψηλή διαθεσιμότητα απούλητων διαμερισμάτων πιέζει τις τιμές προς τα κάτω, τη στιγμή που και οι οικοδομικές εταιρείες απέχουν από την αγορά οικοπέδων, ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας σε πόλεις όπως η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Καστοριά και η Φλώρινα, είναι και τα υψηλότατα και μάλιστα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, καθώς στη Δυτ. Μακεδονία, το τρίτο τρίμηνο, η ανεργία εκτινάχθηκε σε ποσοστό 31,5%, από 26,7% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Οπως προκύπτει, στην Κοζάνη, το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον αφορά αποκλειστικά και μόνο «ακίνητα ευκαιρίας». Αντίστοιχα, στα Γρεβενά, η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση, με τις τιμές να κινούνται σταθεροποιητικά, έπειτα από την πτώση των τελευταίων ετών. Στην Καστοριά, η ζήτηση παραμένει αναιμική, με αποτέλεσμα ακόμη και τα λιγοστά ακίνητα που διατίθενται προς πώληση να μην μπορούν να πωληθούν, ενώ οι μονοκατοικίες περιφερειακά της πόλης πωλούνται σε τιμές κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή