Τσακαλώτος: Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει υπό αίρεση μέτρα

Τσακαλώτος: Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει υπό αίρεση μέτρα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορεί να νομοθετεί υπό αίρεση, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν ρωτήθηκε για το πακέτο προληπτικών μέτρων που θέτουν οι θεμσοί ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει σήμερα ένα νόμο που θα τεθεί σε εφαρμογή μελλοντικά και βάσει των τότε εξελίξεων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν ισχύει μόνο για την χώρα μας, αλλά και για άλλα κράτη, όπως η Γαλλία.

Ερωτηθείς για το πως μπορεί να ικανοποιηθεί η απαίτηση των πιστωτών για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η Αθήνα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την εξεύρεση ενός μηχανισμού δέσμευσης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει την αξιοπιστία.

«Η κυβέρνηση είναι γεμάτη ιδέες για κάθε είδους ζήτημα»

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι ήταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα και ότι επί της ουσίας συμφωνήσαμε στο πακέτο που συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι. «Υπάρχουν λίγες τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν απομείνει να συζητηθούν τις προσεχείς ημέρες, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε (..) ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο εξακολουθεί να υφίσταται διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών για την απόδοση των μέτρων. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς θεωρούμε πως ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων θα είναι αρκετός για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018». Από την άλλη το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ίδιο πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή