ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Πιθανή η πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μετά τη συμφωνία

ecbfwtismeni

Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, εξέλιξη που θα προσέφερε ορισμένη ανακούφιση στα πιστωτικά ιδρύματα έπειτα από έναν χρόνο που εξασφαλίζουν κεφάλαια μέσω μιας ακριβής πιστωτικής γραμμής.

Μόλις η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η ΕΚΤ αναμένεται να καταργήσει εντός ημερών ή εβδομάδων την προϋπόθεση που θέτει και αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους, σύμφωνα με δύο πηγές.

Αυτό θα σήμαινε ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα καταστούν παράλληλα επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μολαταύτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν προχωρήσουν οι αγορές ελληνικών ομολόγων, επισήμαναν οι πηγές αυτές.

Αν και η ΕΚΤ τυπικά απαιτεί τα αξιόγραφα να κατατάσσονται στην κατηγορία της επένδυσης από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν δυνητικά να εξαιρούνται από αυτή την προϋπόθεση.

Μια τέτοια εξέλιξη «θα μείωνε την εξάρτηση των τραπεζών» από τον ακριβότερο μηχανισμό ELA και «θα τις καθιστούσε επιλέξιμες για ορισμένη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, θα βελτίωνε τους ισολογισμούς τους και θα είχε αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη», σύμφωνα με τη μια από τις πηγές αυτές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν επίσης σε μια τέτοια περίπτωση να δανείζονται κεφάλαια με επιτόκιο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μηδέν, στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της ΕΚΤ, κάτι που θα τόνωνε άμεσα τους ισολογισμούς τους, ακόμη κι αν μόνο ένα μέρος των σχεδόν 70 δισεκ. ευρώ του ELA μετατραπεί σε κανονική χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τον ELA δεν δημοσιοποιούνται, αλλά το μέσο επιτόκιο για τα κεφάλαια που διατίθενται μέσω αυτού εκτιμάται ότι βρίσκεται 100 ως 150 μονάδες βάσης πάνω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι είναι κοντά η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές στο πλαίσιο των συνομιλιών για την αξιολόγηση. Μολαταύτα η ολοκλήρωσή της άμεσα δεν είναι βέβαιη, με δεδομένες τις πολύμηνες καθυστερήσεις, αναφέρει το Reuters. Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει μια από τις απαιτήσεις των πιστωτών της η κυβέρνηση της Ελλάδας πρότεινε σήμερα αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση αθέτησης των στόχων του προγράμματος.

Ακόμη και στην περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο χρέος συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει μόνο μικρά ποσά –λιγότερα από €3 δισεκ.– κάθε φορά, βάσει των διαφόρων κριτηρίων επιλεξιμότητας που εφαρμόζει. Το ποσό ενδέχεται πάντως να αυξηθεί μετά τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει στην ΕΚΤ περίπου €2,3 δισεκ. σε ομόλογα που λήγουν.