Κερέ: «Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για την Ελλάδα»

Κερέ: «Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για την Ελλάδα»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 ORE».

«Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος. Υπήρξε πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και πριν το Eurogroup του Αμστερνταμ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κινηθεί προς μία λύση συμβατή με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο » ενώ σχολιάζοντας την πρόταση για λήψη προληπτικών μέτρων, εξήγησε ότι, εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της Κομισιόν και της ΕΚΤ, τότε η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει αυτά τα έκτακτα μέτρα.

Ο κος Κερέ τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την ανάκαμψη της χώρας, οι καταθέτες να ξαναεμπιστευτούν τις τράπεζες και οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία και να επανέλθουν και οι ξένοι επενδυτές, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί τα συμφωνηθέντα

Αναφορικά με το χρέος, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ θεωρεί πως υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς η συζήτηση αφορά το τι θα συμβεί μετά το 2018 και μακροπρόθεσμα. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα εξαρτηθεί από υποθέσεις για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα επιτόκια. Σε αυτή τη βάση, αναμένω ότι θα χρειαστούν μέτρα για το χρέος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητά του», προσθέτει ο ίδιος.

Σε ερώτηση σχετικά με την στήριξη που προσφέρει ακόμα o μηχανισμός ELA στις ελληνικές τράπεζες ο κος Κερέ υποστήριξε πως η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρή και πως ο κρίσιμο ζήτημα αφορά την πρόσβαση σε ρευστότητα, η οποία εξαρτάται τόσο από τη συνολική εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, όσο και από τον υψηλό αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων», τα οποία πρέπει να διευθετηθούν με αποφασιστικό τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή