Από το Μ. Σάββατο σε ισχύ η μείωση των χρεώσεων περιαγωγής

Από το Μ. Σάββατο σε ισχύ η μείωση των χρεώσεων περιαγωγής

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα βήμα για την καθιέρωση εθνικών χρεώσεων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ανεξαρτήτως πού βρίσκεται ο χρήστης στην Ενωμένη Ευρώπη, πραγματοποιείται από τις αρχές του επόμενου μήνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις 30 Απριλίου 2016, επιβάλλει νέο χαμηλότερο πλαφόν στις επιπλέον χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας, μέσω περιαγωγής (roaming), και, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υποχρεώνονται να χρεώνουν τους συνδρομητές τους που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις χρεώσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα τηλεφωνίας που διαθέτουν, προσαυξημένο ενδεχομένως με επιπλέον χρέωση.

Στην περίπτωση που μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επιλέξει να επιβάλει, κατά την περιαγωγή, προσαύξηση επιπλέον της εθνικής χρέωσης, αυτή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 0,05 ευρώ/λεπτό για εξερχόμενες κλήσεις περιαγωγής και τα 0,02 ευρώ για εξερχόμενα σύντομα μηνύματα (sms). Για τις εισερχόμενες κλήσεις η επιπλέον χρέωση δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,01 ευρώ/λεπτό για εισερχόμενες κλήσεις και σε ό,τι αφορά τη χρήση του Διαδικτύου τα 0,05 ευρώ/ΜΒ για χρήση δεδομένων με ογκοχρέωση.

Η απόφαση αυτή συνιστά νέα περαιτέρω μείωση του πλαφόν στις επιπλέον χρεώσεις των κλήσεων περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας, ενώ απώτερος στόχος της Κομισιόν είναι η καθιέρωση εθνικών χρεώσεων κινητής τηλεφωνίας για όλη την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), δηλαδή τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Αυτό αναμένεται να ισχύσει από 15 Ιουνίου 2017, αλλά ήδη πολλές επιχειρήσεις το εφαρμόζουν στους καλούς πελάτες τους. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα πρώτη η Vodafone ανακοίνωσε εθνικές χρεώσεις στους συνδρομητές των πακέτων RED σε όλη την Ευρώπη. Εν συνεχεία ακολούθησαν η Cosmote και η Wind Hellas στα δικά τους πακέτα συμβολαίου.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, κάθε κλήση/αποστολή sms από τις χώρες που ισχύει ο κανονισμός χρεώνεται όπως τα λεπτά ομιλίας/sms προς όλα τα δίκτυα, σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα του συνδρομητή, ακόμα και αν η κλήση/αποστολή sms απευθύνεται προς συνδρομητή της ίδιας εταιρείας. Η υποχρέωση στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με την ονομασία «Roaming Like At Home plus –RLAH+», επιβάλλεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού για τη διεθνή περιαγωγή και έχει στόχο την κατάργηση των όποιων –επιπλέον των εθνικών– χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ε.Ε., μετά τις 15 Ιουνίου 2017.

Η ΕΕΤΤ ελέγχει τη συμμόρφωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας όσον αφορά στην εφαρμογή του κανονισμού και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά διεθνούς περιαγωγής, σε συνεργασία με το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή