Η κίνηση στον αέρα ισχυρή ένδειξη για τη φετινή σεζόν

Η κίνηση στον αέρα ισχυρή ένδειξη για τη φετινή σεζόν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη αεροπορική κίνηση παρατηρείται τους πρώτους μήνες του έτους, με τις εκτιμήσεις του τουριστικού κλάδου να κάνουν λόγο για ελαφρά άνοδο των αφίξεων ταξιδιωτών φέτος το καλοκαίρι. Το βασικό χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν θα είναι η ανακατανομή των αφίξεων, κυρίως λόγω του προσφυγικού ζητήματος, ενώ οι εξελίξεις στη ρωσική και στην τουρκική αγορά αναμένεται να επηρεάσουν το ελληνικό καλοκαίρι του 2016. Από την άλλη εκτιμάται ότι το αναμενόμενο για φέτος άνοιγμα της αιγυπτιακής αγοράς δεν θα επηρεάσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Πρόκειται για ιδιαίτερα φθηνή αγορά, η οποία δεν είναι ανταγωνιστική στη χώρα μας.

Ενδεικτική της κινητικότητας των τουριστών είναι η επιβατική κίνηση που καταγράφεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο κατέρριψε ρεκόρ μηνός. Η κίνηση έφτασε τους 1,29 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση 17,1%. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και εξωτερικού έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα για μήνα Μάρτιο, παρουσιάζοντας δυναμική άνοδο κατά 26% και 11,9%, αντίστοιχα. Οι Ελληνες επιβάτες ενισχύθηκαν κατά 16% και οι ξένοι ταξιδιώτες κατά 18%.

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του έτους «έκλεισε» με το «Ελ. Βενιζέλος» να καταγράφει την καλύτερη ιστορική επίδοσή του για το συγκεκριμένο διάστημα, φθάνοντας τα 3,45 εκατ. επιβάτες (15,7%), και κάθε έναν από τους μήνες του, ξεχωριστά, να σπάει τα προηγούμενα ρεκόρ του. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση πέτυχαν ιστορικά ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο, με 1,4 και 2,05 εκατ. αντίστοιχα, τη στιγμή που η διεθνής κίνηση ξεπέρασε για πρώτη φορά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου τα 2 εκατ. επιβάτες. 

Αύξηση σε πτήσεις εσωτερικού

Ωθηση στην αεροπορική κίνηση φαίνεται ότι έδωσε η σημαντική αύξηση της κινητικότητας που παρατηρήθηκε στο εσωτερικό της χώρας τον πρώτο μήνα του έτους, που συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στα αεροδρόμια όλης της χώρας διακινήθηκαν 1,75 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19,6% σε σχέση με τον περυσινό Φεβρουάριο.

Η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε άνοδο 26,4%, ενώ από το δίκτυο εξωτερικού εξυπηρετήθηκαν 11,7% περισσότεροι επιβάτες. Τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια ήταν αυτά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, του Ηρακλείου και της Ρόδου. Συγκεκριμένα, από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας ταξίδεψαν 1,067 εκατ. επιβάτες, της Θεσσαλονίκης 344.803, των Χανίων 66.592, του Ηρακλείου 65.903 και της Ρόδου 50.251 επιβάτες. Συνολικά, τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια ταξίδεψαν 3,53 εκατ. επιβάτες, έναντι 3,10 εκατ. (15,3% περισσότεροι) το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή