Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων η αναμόρφωση του νόμου Δένδια

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων η αναμόρφωση του νόμου Δένδια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναμόρφωση του νόμου για την εξωδικαστική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από επιχειρήσεις θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ πιστωτών και υπουργείου Οικονομίας το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της συνολικής λύσης που θα πρέπει να δοθεί για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Πρόκειται για την αναμόρφωση του νόμου 4307, γνωστού ως νόμου Δένδια, η ισχύς του οποίου παρατάθηκε, πρόσφατα, έως τα τέλη Ιουνίου 2016. Η παράταση αφορά αποκλειστικά τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που, κατά την οικονομική χρήση του 2013, είχαν τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και οι οφειλές τους έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες πριν από την 30ή Ιουνίου 2014. Οι διατάξεις επιτρέπουν την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε διαγραφή κεφαλαίου ή τόκων, με την προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ρυθμίσει προηγουμένως τις οφειλές προς την εφορία ή/και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας, στόχος της αναμόρφωσης θα είναι η συνολική αντιμετώπιση των χρεών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με τρόπο ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, μέσω διαγραφής της οφειλής.

Μετά τη συμφωνία με τους πιστωτές και την απελευθέρωση της διαδικασίας πώλησης δανειακών χαρτοφυλακίων, με εξαίρεση τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να δρομολογήσει τη λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έργο της οποίας είναι να προτείνει βελτιωτικές παρεμβάσεις προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Αντίστοιχα, στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει είναι η ανάπτυξη Δικτύου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών με 30 κέντρα σε όλη τη χώρα. Η ενημέρωση σε συνδυασμό με τη νομική και οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη των δανειοληπτών (νοικοκυριών, επαγγελματιών και μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων) για ζητήματα χρεών και, γενικότερα, χρηματοοικονομικής διαχείρισης αποτελεί σημαντική υπηρεσία για τους ασθενέστερους, οι οποίοι συνήθως έχουν ελλιπή ενημέρωση και αδυναμία πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Στις κυβερνητικές δεσμεύσεις συγκαταλέγονται, επίσης, η ενεργοποίηση του επαγγέλματος των διαχειριστών αφερεγγυότητας, που θα συνδράμουν και θα μεσολαβούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερχρέωσης, καθώς και η δημιουργία ενός Φορέα Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, που θα εξετάζει τη συνολική πιστοληπτική κατάσταση των οφειλετών και θα διασφαλίζει την αντικειμενική αξιολόγησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή