Μειώθηκε η εμπιστοσύνη στις εταιρικές αναφορές

Μειώθηκε η εμπιστοσύνη στις εταιρικές αναφορές

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομικοί διευθυντές προβληματίζονται για την αποτελεσματικότητα των εταιρικών αναφορών, καθώς η πίεση από τις επιτροπές ελέγχου, η πολυπλοκότητα των νέων απαιτήσεων και η υπερπληθώρα πληροφόρησης επηρεάζουν τη χρησιμότητα αυτών των αναφορών. Αυτό προκύπτει από την τελευταία ετήσια έρευνα του Τμήματος Παροχής Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY. Σύμφωνα με την έρευνα, σε επιχειρήσεις με πωλήσεις πάνω από 500 εκατ. δολάρια, η εμπιστοσύνη των οικονομικών διευθυντών στις εταιρικές αναφορές σε όλες τις πτυχές τους έχει μειωθεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Μόνο το 55% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται τον βαθμό συμμόρφωσης των αναφορών, σε σύγκριση με 84% το περασμένο έτος. Παράλληλα, η συνέπεια στην εφαρμογή των βασικών δεικτών απόδοσης έχει μειωθεί στο 44%, από 66% το 2014.

Η Χριστιάνα Παναγίδου, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί: «Οι εταιρικές αναφορές είναι κρίσιμο να παρέχονται έγκαιρα και με λογικό κόστος και να είναι ουσιαστικές, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων. Οι οικονομικοί διευθυντές οφείλουν να αξιολογήσουν αντικειμενικά το περιεχόμενο που παράγουν και να αντιμετωπίσουν άμεσα τους προβληματισμούς των ενδιαφερομένων ως προς την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των αναφορών. Το πρόβλημα είναι διεθνές, αλλά αφορά ιδιαίτερα και την Ελλάδα, σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθεί η διαφάνεια και να τονωθεί η εμπιστοσύνη μετόχων, ελεγκτικών αρχών και κοινωνίας προς τις επιχειρήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή