Ευνοϊκές διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο

Ευνοϊκές διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απλούστευση των διαδικασιών και ευνοϊκές διατάξεις περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για όσους έχουν διανύσει χρόνο ασφάλισης σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία, με το καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης. Πρόκειται για ασφαλισμένους που, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα και το δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, θα περίμεναν για την απονομή της σύνταξής τους, στη μακριά λίστα αναμονής, έως και τρία χρόνια. Σύμφωνα με το άρθρο 19 του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οι διαδικασίες απλοποιούνται και ο γενικός κανόνας είναι ευνοϊκότερος, καθώς ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται από μία διεύθυνση. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, με τη διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης, της ασφάλισης δηλαδή σε δύο ή περισσότερα ταμεία σε δημόσιο ή και ιδιωτικό τομέα, θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 300.000 ασφαλισμένοι. Από αυτούς ωφελημένοι από το νέο σύστημα θα είναι όσοι συνταξιοδοτηθούν με «χαμηλά» όρια ηλικίας, αλλά και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ μπορούν να φύγουν στα 62, με τις διατάξεις του ΙΚΑ. Οι συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων θα έβλεπαν σημαντικά μειωμένο το σκέλος της σύνταξης που θα έπρεπε να τους απονείμει ο δευτερεύων φορέας, καθώς τα όρια ηλικίας διαφοροποιούνται από ταμείο σε ταμείο. Ετσι, η σύνταξη από το δεύτερο ταμείο θα ήταν μειωμένη, λόγω μη συμπλήρωσης και σε αυτό τού ορίου ηλικίας. Βέβαια, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού και των χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης, θα υπάρξουν μειώσεις στην τελική παροχή.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μέχρι την ψήφιση του νόμου θα υπολογιστούν με το σημερινό καθεστώς.

Αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την ψήφιση θα εξετάζονται με τις νέες διατάξεις. Ο τομέας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που θα απονέμει τη σύνταξη θα υπολογίζει το ποσό ενιαία, ωσάν ολόκληρος ο χρόνος ασφάλισης να έχει διανυθεί στον ίδιο. Ετσι, η σύνταξη δεν θα είναι το άθροισμα τμηματικών ποσών ανά Ταμείο (τομείς από την ψήφιση του νόμου και εφεξής). Οι συμμετέχοντες φορείς – τομείς θα αποστέλλουν στον απονέμοντα τα απαραίτητα στοιχεία (χρόνος ασφάλισης, εισφορές).

Οι νέες διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού της διαδοχικής ασφάλισης αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από το πότε πρωτοασφαλίστηκαν. Αναλυτικά, η αίτηση εξετάζεται, αρχικά, από τον τομέα στον οποίο υπάγεται ο ασφαλισμένος τη στιγμή της υποβολής. Για να κριθεί η αρμοδιότητα του τομέα που, τελικά, θα απονείμει τη σύνταξη, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο τομέας του ΕΦΚΑ που θα χορηγήσει τη σύνταξη θα είναι αυτός στον οποίον ο ασφαλισμένος έχει 1.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 500 μέσα στην τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης και, εναλλακτικά, 1.000 ημέρες συνολικά, εκ των οποίων 300 τελευταίες πριν από την αίτηση. Εφόσον δεν υπάρχει η προϋπόθεση αυτή, η δυνατότητα συνταξιοδότησης εξετάζεται από τους άλλους φορείς στους οποίους έχει ασφαλιστεί ο εργαζόμενος, με πρώτον εκείνον στον οποίο έχει τον περισσότερο χρόνο. Για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων, δηλαδή ειδικά για τις 500 ή 300 τελευταίες ημέρες ασφάλισης, εξακολουθούν να υπολογίζονται ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης και ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης. Για το σύνολο των ημερών (1.500 ή 1.000) μπορεί να συνυπολογιστεί και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, κατόπιν εξαγοράς. Αντίστοιχη διαδικασία, όπως στον ΕΦΚΑ, θα ακολουθείται για την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ βοήθημα. Ειδική μέριμνα προβλέπεται για όσους προσλήφθηκαν στο Δημόσιο πριν από το 1983.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή