ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότεροι φόροι, μικρότερο αφορολόγητο

Περισσότεροι φόροι, μικρότερο αφορολόγητο

Το πρώτο σκληρό πακέτο μέτρων καλείται να ψηφίσει η Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, το οποίο είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, νέα φορολογική κλίμακα τόσο για το εισόδημα, όσο και για την εισφορά αλληλεγγύης. Το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων θα κληθεί να πληρώσει περισσότερους φόρους για τα εισοδήματα του 2016 αλλά και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα αγαθά. Οπως όλα δείχνουν, το δεύτερο πακέτο θα αφορά στους έμμεσους φόρους. Ηδη η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της χώρας για μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα έχει συμφωνηθεί:

1. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 9.550 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου, δηλαδή με τα προστατευόμενα τέκνα. Οσα περισσότερα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το αφορολόγητο όριο. Σε καμία περίπτωση το αφορολόγητο όριο δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 9.100 ευρώ (για τις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω). Αντίθετα θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό για τους άγαμους και ενδεχομένως για τις οικογένειες χωρίς παιδιά.

2. Νέα κλίμακα φορολογίας για τα εισοδήματα του 2016, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:
• 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος,
• 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ).
• 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ).
• 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

3. Νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

4. Υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, καθώς αυξήθηκαν οι συντελεστές φορολόγησης. Ακόμα και οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ένα μικρό ακίνητο και εισπράττουν ετησίως εισοδήματα της τάξης των 1.000 – 2.000 ευρώ θα δουν το εκκαθαριστικό της εφορίας (το επόμενο έτος) φουσκωμένο. Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται η αύξηση των συντελεστών και η προσθήκη ενός ακόμα για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από ακίνητα. Ωστόσο, το θετικό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι διατηρήθηκε η αυτοτελής κλίμακα φορολόγησης, με τη διαφορά ότι αυξάνονται οι συντελεστές φόρου 11% και 33% σε 15% και 35%, ενώ προστίθεται και νέος υψηλός συντελεστής 45% για ετήσια ποσά ενοικίων πάνω από 35.000 ευρώ.

5. Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν:

• Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ,  φρυγανιές κ.λπ.).
• Αναψυκτικά – χυμοί.
• Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
• Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.λπ.) και κόμιστρα ταξί.
• Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες. 
• Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
• Ανθη – φυτά, αποχέτευση, ζωοτροφές για κατοικίδια.

6. Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.

7. Αύξηση ΕΦΚ στον καπνό και στα τσιγάρα.

8. Αύξηση ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά.

9. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

10. Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

11. Επιβολή τέλους στη χρήση του Διαδικτύου.

12. Επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.

13. Επιβολή τέλους στη διαμονή σε ξενοδοχεία.